Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Naleśniki ze szpinakiem, brokułem, serem feta i kurczakiem w 30 minut.

Naleśniki ze szpinakiem to zdecydowanie moje ulubione naleśniki na słono. Jak dla mnie nie mają sobie równych, w dodatku mają mało kcal i wszystkim smakują. Nawet tym, którzy ponoć szpinaku nie lubią.

1 naleśnik (115g) ma tylko 133 kcal
B:10.3g T:5.2g W:11.1g

Przepis na 18 naleśników jak ze zdjęcia.


Farsz:

  • Opakowanie mrożonego szpinaku 400g
  • Brokuł - 200g
  • Opakowanie sera feta (półtłusty)
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Przyprawa gyros
  • Łyżka oleju rzepakowego


Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, dodajemy przyprawę gyros i olej, zostawiamy w lodówce na min. 1h.
  2. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Odstawiamy.
  3. Brokuł gotujemy przez 10 minut.
  4. Szpinak dodajemy na patelnie po kurczaku z rozgrzanym olejem, po 5 minutach dodajemy wyciśnięty/posiekany czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Do farszu dodajemy kurczaka, studzimy i dodajemy pokrojoną fetę.


Naleśniki:

  • Mąka (ja dałam pszenną pełnoziarnistą) – 1.5 szklanki
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklana
  • Olej – 2 łyżki
  • Jajko – 2 sztuki


Sposób wykonania: ciasto ma być gęste. Gdy jest za rzadkie trzeba dodać mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto rózgą lub mikserem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.

Sos czosnkowy:

  • Jogurt naturalny
  • Łyżka majonezu
  • Przyprawa tzatziki – łyżka
  • Sól i pieprz do smaku


Sposób wykonania: wszystkie składniki mieszamy.

Naleśniki składamy w ulubiony kształt. Ja naleśniki odgrzewam na suchej patelni, aby nie dodawać im kcal. Wychodzi 18 sztuk z tych proporcji. Naleśniki smażyłam na małej patelni.

 

 

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: