Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Naleśniki ze szpinakiem to zdecydowanie moje ulubione naleśniki na słono. Jak dla mnie nie mają sobie równych, w dodatku mają mało kcal i wszystkim smakują. Nawet tym, którzy ponoć szpinaku nie lubią.

 

1 naleśnik (115g) ma tylko 133 kcal

B:10.3g T:5.2g W:11.1g

Przepis na 18 naleśników jak ze zdjęcia 😊.

Farsz:

  • Opakowanie mrożonego szpinaku 400g
  • Brokuł -200g
  • Opakowanie sera feta (półtłusty)
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Przyprawa gyros
  • Łyżka oleju rzepakowego

 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, dodajemy przyprawę gyros i olej, zostawiamy w lodówce na min. 1h. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Odstawiamy.
  2. Brokuł gotujemy przez 10 minut. Szpinak dodajemy na patelnie po kurczaku z rozgrzanym olejem, po 5 minutach dodajemy wyciśnięty/posiekany czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do farszu dodajemy kurczaka, studzimy i dodajemy pokrojoną fetę.

 

Naleśniki:

  • Mąka (ja dałam pszenną pełnoziarnistą) – 1.5 szklanki
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklana
  • Olej – 2 łyżki
  • Jajko – 2 sztuki

 

Sposób wykonania:

  1. Ciasto ma być gęste. Gdy jest za rzadkie trzeba dodać mąkę.
  2. Dokładnie mieszamy ciasto rózgą lub mikserem.
  3. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.

 

Sos czosnkowy:

  • Jogurt naturalny
  • Łyżka majonezu
  • Przyprawa tzatziki – łyżka
  • Sół i pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki mieszamy.
  2. Naleśniki składamy w ulubiony kształt. Ja naleśniki odgrzewam na suchej patelni, aby nie dodawać im kcal. Wychodzi 18 sztuk z tych proporcji. Naleśniki smażyłam na małej patelni.

 

To kto gotuje? Miłego dnia.

 

Naleśniki ze szpinakiem, brokułem, serem feta i kurczakiem w 30 minut

28 lipca 2020

Najnowsze przepisy

Komentarze: