Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Naleśniki z serem to totalna klasyka, jednak ja mam zamiłowanie do wanilii i trochę podrasowałam nadzienie na waniliowe. Naleśniki są dla mnie dobre na śniadanie, obiad i kolacje, o każdej porze dnia mam na nie ochotę, a w dodatku są zdrowe. Wszystko jednak zależy jakich dodatków użyjesz - jasne, że z nutellą zdrowe nie będą, ale z twarogiem czy owocami już tak. Im krótszy skład produktu, tym lepiej.

 

Porcja ze zdjęcia ma 443 kcal B:29.7g T:6.7g W:64.2g.

Jeden naleśnik (46g) ma 85 kcal.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550 (jednak możesz użyć jakiej chcesz),
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 70g chudego twarogu
  • 1 kropla aromatu waniliowego
  • łyżka dżemy truskawkowego 100%
  • pół skyru waniliowego Piątnica
  • łyżeczka miodu
  • 2 śliwki

 

Sposób wykonania:

  1. Pierwsze pięć składników z listy mieszamy ze sobą trzepaczką kuchenną i powstaje ciasto naleśnikowe. Ciasto ma zatrzymywać się na łyżce, ma być dość gęste. Ja olej dodaję do ciasta i smażę na suchej patelni. Jednak jeżeli jest to Twój pierwszy raz z naleśnikami, to proponuję posmarować patelnię olejem i dawać trochę więcej ciasta na naleśniki, aby łatwiej Ci było je przewracać.
  2. Twaróg mieszamy ze skyrem, ksylitolem i aromatem. 
  3. Smarujemy naleśniki twarogiem, dodajemy dżem. Wszystko posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi oraz polałam łyżeczką miodu. Dodałam także dwie śliwki.

 

Naleśniki jedliśmy wczoraj na kolację, jednak zostawiłam połowę ciasta, schowałam do lodówki i dzisiaj usmażyłam na śniadanie. To duża oszczędność czasu, a naleśniki nie są takie suche jak te, które usmażymy na wieczór i jemy rano.

 

Smacznego!

 

Naleśniki z serem

19 września 2020

Najnowsze przepisy

Komentarze: