Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Czy Tobie też 3/4 najlepszych dań wychodzi z resztek z lodówki? To jedno z nich, właśnie zjadłam i musiałam Wam od razu dodać!

466 kcal (413g) B:14.5 T:14.7g W:64.5g

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty (80g)
  • oliwa (spray) (3g)
  • cebula (20g)
  • pieczarki (40g)
  • pomidorki (200g)
  • burrata (lub inny ser) (20g)
  • pesto z bazylii (10g)
  • Przyprawy: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, pieprz, sól


Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebule i pieczarki, po 2 minutach dodaj na patelnie pomidorki pokrojone na pół, gdy pomidorki będą miękkie dodaj 2 łyżki gotowego sosu pomidorowego np. z Lidla lub pomidorów z puszki.
  2. Dodaj przyprawy i smaż wszystko razem na małym ogniu przez 10 minut, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Następnie dodaj makaron bez płukania na patelnie i wszystko razem wymieszaj.
  3. Podawaj z serem, pesto lub samą bazylią. Na koniec dodaj sól do smaku.
  4. Polecam Ci jednak spróbować burraty i pesto, bo gdy wszystko wymieszasz powstaje super smak i aksamitna konsystencja. Coś pysznego, a jakie łatwe.

 

 

Makaron z pomidorami, pieczarkami, burratą i pesto

12 sierpnia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: