NatiBuczi
PrzepisyMakaronyMakaron z polędwiczką z kurczaka, kurkami w lekkim sosie śmietanowym

Makaron z polędwiczką z kurczaka, kurkami w lekkim sosie śmietanowym

Sezon na kurki trwa, a że to moje ulubione grzyby, więc tak oto powstał kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Makaron z dzisiejszego przepisy przygotowuje się 20 minut. Jest to danie niezwykle proste, ale za to jakie efektowne! Idealne, gdy chcesz komuś sprawić radość pysznym obiadem lub kolacją.

Jedna porcja (276.7g) dostarcza 431 kcal

B:38.7g T:5.5g W:57.9g

W tym 70g makaronu – ja tym razem wybrałam jajeczny.

Składniki na 3 porcje:

  • 400g polędwiczki z kurczaka lub piersi marynujemy w przyprawie kurczak złocisty marki Kamis, czosnkiem niedźwiedzim lub granulowanym oraz suszonymi pomidorami z czosnek i bazylią również od Kamis oraz pieprzem. Kurczak najlepiej smakuje, gdy zamarynuje się go wcześniej, jednak przyprawiony i smażony od razu też będzie smaczny. Przygotowanie marynaty: do miseczki dodaję po szczypcie wszystkich wyżej wymienionych przypraw, dodaję pół łyżeczki oleju rzepakowego i wcieram przyprawy w mięso,
  • 200g kurek,
  • 20g masła
  • 210g makaronu (ja wybrałam czterojajeczny gniazdka wstążki marki Pol-Mak).
  • 30g śmietany 18% w kartoniku.
  • 50 ml wody.
  • pół pęczka koperku
  • ser grana padano lub parmezan – ja mam zawsze w domu, długa trzyma świeżość, gdy się go przełoży do szklanego pojemnika z przykrywką i podkręca smak wielu dań.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i czekamy aż się roztopi. Następnie dodajemy kurki i smażmy je ok. 5 minut, po czym odkładamy na bok do miseczki.
  3. Na tą samą patelnię po kurkach dodajemy kurczaka i smażmy z dwóch stron (2 minuty na stronę), następnie dodajemy wodę i przykrywamy patelnię. Dusimy 5-7 minut. 
  4. Do kurczaka dodajemy kurki i wszystko razem również pod przykryciem dusimy kolejne 5 minut.
  5. Do szklanki dodajemy 30 ml śmietany oraz łyżkę wody z patelni, a następnie dodajemy całość na patelnię, aby powstał sos. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. 
  6. Do sosu dodajemy makaron oraz pół pęczka koperku i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  7. Podajemy z tartym parmezanem lub serem grana padano i przyprawą suszone pomidory.
  8. Gotowe!
  9.  

Makaron jest wyszedł przepyszny. Musisz koniecznie spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Top