Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Makaron z sosem pomidorowym i pieczonym tofu z papryczką chilli w 15 minut

Porcja ze zdjęcia dostarcza 367 kcal
B:22.4g T: 12.9g W:35.8g

Kolejny pomysł na szybki makaron, tym razem nawet w wersji nie tyle co wegetariańskiej, co wegańskiej. Oczywiście jest to przypadek, w dodatku bardzo mi smakowało. Jadłam makaron dwa dni. Uwielbiam takie rozwiązania - 15 min gotowania - 2 obiady z głowy.

Przepis na dwie takie porcje:

  1. Tofu przyprawiamy (przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, natka pietruszki, pieprz, suszone pomidory z chilli) - daj jakie lubisz. Do tofu dodajemy 1 łyżeczkę oleju i dokładnie mieszamy z przyprawami.
  2. Tofu wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie tofu, a razem z nim przekrojoną na pół papryczkę chilli - o ile lubisz ostre dania. Jeżeli nie-pomiń albo daj paprykę słodką. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Tofu ma być chrupiące i zarumienione. Najlepiej pilnować, bo każdy ma inny piekarnik.
  3. Do rondelka wlewamy puszkę pomidorów, dodajemy posiekany czosnek i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Makaron gotuje według wskazówek na opakowaniu. Ja wybrałam pełnoziarnisty z Lidla.
  5. Papryczkę chilli/słodką dodajemy do sosu - albo kroimy albo blendujemy. Bardzo polecam Ci dodać pieczoną paprykę, sos ma dużo bardziej wyrazisty smak.


Gotowe.

Tofu jest o tyle wdzięcznym produktem, że bardzo szybko się je robi, a do tego sami możemy mu nadać smak- samo w sobie nie ma smaku. To moje odkrycie 2020, chociaż wiem, że Ameryki nie odkryłam.

 

 

Makaron z pieczonym tofu

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: