Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Makaron z łososiem, mozzarella, sosem śmietanowym i kalafiorem romanesco w 20 minut. Całą patelnie dzielę na 3 porcje (plus kalafior, który cały ma 350g, ale nie ma go na zdjęciu w całości).

Jedna porcja (364g) dostarcza 498 kcal

B:34.7g T:15.7g W:56.4g


Składniki:

  • makaron Divella - makaron Ditali 61 (180g)
  • łosoś wędzony (200g)
  • śmietana 18% (2 łyżki =50g)
  • masło (10g)
  • opakowanie mozzarelli light (125g)
  • woda z makaronu (100 ml)
  • kalafior romanesco (po usunięciu liści 350g)
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • pół cebuli (35g)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki


Sposób wykonania:

  1. Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu.
  2. Kalafior kroję, wkładam do gotującej wody i gotuję 12-15 minut. Oblewam go zimną wodą, aby pozostał intensywny kolor.
  3. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje cebulę, rozgnieciony czosnek oraz łososia, podsmażam chwilę. Czosnek wyjmuję.
  4. Dodaję wodę z makaronu, a na koniec śmietanę.
  5. W odrobinie wody rozpuszczam skrobię i dodaje do sosu w celu zagęszczenia.
  6. Na sam koniec doprawiam całość solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim oraz natką.
  7. Makaron dodaję do sosu i wszystko razem mieszam.
  8. Mozzarellę rwę na kawałki i wykładam na gorący makaron, aby się rozpuściła.
  9. Podaję makaron z 1/3 kalafiora na porcje.


Jedliśmy z mężem ze smakiem, polecam wypróbować przepis🌿. W dodatku jest to bardzo syte danie o fajnym makro.
Na zdrowie.

 

 

Makaron z łososiem i mozzarellą

15 kwietnia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: