Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w 15 minut.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 340 kcal
B:23.5g T: 11.7g W:34g
Bez pesto z liści rzodkiewki porcja ma 300 kcal

Przepis na 2 porcje:

  1. Makaron pełnoziarnisty (100g na 1 porcje) gotujemy według wskazówek na opakowaniu
  2. Pojedynczą pierś z kurczaka (200g) kroimy na małe kawałeczki, dodajemy łyżeczkę oleju (u mnie rzepakowy) i ulubione przyprawy (u mnie zioła włoskie, suszone pomidory, suszoną cebulę, czosnek i pieprz)
  3. Na patelni rozgrzewamy olej - ja wybieram zawsze rzepakowy. Użyłam 1 łyżkę.
  4. Podsmażamy czerwoną/białą cebulę i 12 pokrojonych pieczarek na 4 części (użyłam białe i brązowe) - smażymy ok. 3 minuty
  5. Następnie dodajemy zieleninę - garść szpinaku, łyżeczkę natki pietruszki, łyżeczkę szczypiorku i koperku. Ja lubię dodawać coś zielonego do wszystkiego, jak nie przepadasz, nie dodawaj.
  6. Duszę kolejne 4 minuty, na patelnię wlewam 5 łyżek wody z gotującego się makarony, dodaję przyprawy: suszone pomidory i zioła włoskie oraz pieprz.
  7. Wszystko mieszam ze sobą na patelni i gotowe.


*dodałam jeszcze pesto z liści rzodkiewki, przepis dodawałam 3 zdjęcia wcześniej.

Szybkie, proste i pyszne.

 

 

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: