Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Makaron kurczakiem, cukinią, suszonymi pomidorami i pieczarkami w 15 minut.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 358 kcal
B: 27.7g T:8.1g W:40g
*makaron 100g (po ugotowaniu - to makaron Tiradell z Lidla i tak jest we wskazówkach na opakowaniu, aby ważyć po ugotowaniu)

Sposób wykonania:
Jeżeli chcesz w wersji vege pomiń kurczaka

 

  1. 70g piersi z kurczaka kroimy w małe kawałeczki, marynujemy w przyprawach (łyżeczka musztardy francuskiej, przyprawa gyros, zioła włoskie, czosnek granulowany, sól, pieprz).
  2. Do kurczaka dodajemy łyżeczkę oleju, aby przyprawy się przykleiły. Im dłużej, tym lepszy, smażymy kurczaka na suchej, nagrzanej patelni ok. 2 minuty razem z połową cebuli z dwóch stron i zalewamy szklanką przegotowanej wody. Gotujemy kurczaka na patelni.
  3. Po 5 minutach dodajemy pokrojoną cukinię(całą), 5 plastrów suszonych pomidorów i 5 pieczarek (wszystko pokrojone wcześniej na kawałeczki).
  4. Ja wycisnęłam jeszcze 2 ząbki czosnku - możesz też wszystko podsypać czosnkiem granulowanym. Użyłam soli i pieprzu do smaku.
  5. Dusimy wszystko pod przykrywką ok.10 min.
  6. Makaron (ja wybrałam pełnoziarnisty) gotujemy według wskazówek na opakowaniu i dodajemy na patelnie. Wszystko razem mieszamy.
  7. Wszystko posypałam serem grana padano, dodałam pomidorki koktajlowe i świeżą natkę pietruszki.


Gotowe!

 

 

Makaron z kurczakiem i cukinią

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: