Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Makaron z kurczakiem, cukinią i pieczarkami w 20 minut. Porcja (550g) dostarcza 473 kcal

 

B:31.2g T:7.9g W:69.6g

 

Składniki:

  • 80g makaronu u mnie kokardki jajeczne od @makaroniarnia_polmak
  • pół cukinii (120g)
  • 5 pieczarek (100g)
  • pół cebuli (59g)
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pół szklanki bulionu (ja używam warzywny w słoiku od @winiary łyżeczkę rozrabiam w 120ml wody, gdy nie mam akurat rosołu)
  • 70g kurczaka (pierś) zamarynowanego w przyprawie do pieczonego kurczaka od @kotanyi_polska i marynacie #teriyakichicken od @kikkoman_europe (szczypta przyprawy i łyżeczka marynary oraz pieprz do smaku)

 

Kurczaka warto zamarynować wcześniej.

 

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnie dodaję olej, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę oraz gdy cebula się zeszkli pieczarki.
  2. Następnie dodaję cukinię i kurczaka i wszystko zalewam wcześniej przygotowanym bulionem. Gotuję wszystko razem ok. 15 minut, aż mięso i warzywa będą gotowe.
  3. Wcześniej gotuje makaron krócej niż wskazali na opakowaniu, aby dogotować go w bulionie razem z wcześniej wymienionymi składnikami.
  4. Makaron dodaje na patelnię i czekam aż będzie miękki (ok. 2-3 minuty).
  5. Doprawiam do smaku całość na samym końcu solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i ziołami toskańskimi.
  6. Podaję z natką pietruszki i sezamem.

 

Makaron wychodzi soczysty i po prostu pyszny. Gorąco polecam.

 

 

Makaron z kurczakiem, cukinią i pieczarkami

06 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: