Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Makaron z indykiem w kremowym sosie serowym w 20 minut.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 424 kcal

B:32.4g T:7.9 W:55g

Składniki:

  • 80g mięsa z piersi indyka zamarynowanego w przyprawie do złocistego kurczaka i pieprzu
  • 15g sera gorgonzola łagodnego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 60g makaronu penne pełnoziarnistego pszenicy durum przed ugotowaniem
  • pół cebuli
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • bulion warzywny Winiary (1 łyżeczka rozrobiona w 50ml wody)
  • jogurt naturalny gęsty 100g (w temperaturze pokojowej!)
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: czosnek niedźwiedzi/suszone pomidory z czosnkiem i bazylią


Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować.
  2. Pierś z indyka pokroić i zamarynować w przyprawach (najlepiej wcześniej - bardziej wyrazisty smak)
  3. Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebule i czosnek oraz pomidorki, podsmażyć chwile.
  4. Dodać indyka i podsmażyć z dwóch stron, a następnie zalać wodą z bulionem. Dusić wszystko razem ok. 10 minut.
  5. Dodać pokrojony ser gorgonzola, gdy się rozpuści dodać jogurt, wymieszać i od razu wyłączyć, aby jogurt nie miał kwaskowatego smaku.
  6. Mają wtedy najwięcej właściwości. Można dodać świeże zioła, najlepiej bez obróbki.
  7. Makaronu nie płukać, tylko dodać na patelnie i wymieszać z sosem. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.


Takiego przepisy jeszcze u mnie nie było, to jest całkiem coś innego. Jeżeli lubisz sery, to przypadnie Ci do gusty. My z Patrykiem jedliśmy z dużym smakiem. Powtórzę przepis nie raz.

 

Makaron z indykiem w sosie serowym

15 kwietnia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: