Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Makaron w sosie grzybowym z suszonymi pomidorami, serem grana padano i rukolą.

Przepis na sos grzybowy znajdziesz tutaj: https://natibuczi.pl/sos-z-podgrzybkow-brunatnych

Ja bardzo często tak robię, że przygotowuję bazę dania i zmieniam dodatki. Bardzo to pozwala zaoszczędzić czas i wprowadzić różnorodność do codziennej diety.

 

  • Opcją numer jeden jest makaron w sosie grzybowym - przyjęłam jedną porcję sosu (165g-87kcal).
  • Do tego trzy suszone pomidory z zalewy oraz 5g sera grana padano. Dodatkiem są liście rukoli oraz przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
  • Makaron (80g) to penne z pszenicy durum (wybieram ją, bo zawiera więcej fosforu, potasu, miedzi, manganu, cynku oraz żelaza) oraz witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6). Również posiada zdecydowanie więcej kwasu foliowego niż mąka z pszenicy zwykłej. Pszenica durum zawiera także luteinę chroniącą nas przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok.)


Całość ma 496 kcal w tym

B:16.4g T:13.4g W:65.3g

To jest coś pysznego.

Możesz też użyć sos pieczarkowy, podawałam go przy okazji, gdy dawałam przepis na placki z cukinii i surówkę z czerwonej kapusty. Musisz się cofnąć w postach.

To połączenie bardzo mi posmakowało.

 

 

Makaron w sosie grzybowym

06 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: