Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Makaron spaghetti z tofu i sosem z pomidorów, papryki, suszonych pomidorów w 25 minut. Obiad na 2-3 dni.

Porcja dostarcza 362 kcal
B: 14.5g T:10g W:52.2g
Makaron Barilla 60g - 215kcal

A co dla Ciebie znaczy spaghetti? Dla mnie to słowo ma wiele znaczeń.

Przepis na 5 takich porcji (jedna porcja sosu ma 146 kcal

Składniki:

  • tofu naturalne
  • papryka czerwona
  • 5 plastrów suszonych pomidorów
  • puszka pomidorów w puszce
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • olej rzepakowy
  • makaron
  • woda

 

Sposób przygotowania:

  1. Tofu rozdrabiamy w misce, dodajemy przyprawy- suszone pomidory, zioła włoskie, bazylia, oregano, sól, pieprz (po szczypcie) i łyżkę oleju - ja dałam smakowy olej kujawski (pomidor, czosnek, bazylia). Odstawiamy do lodówki.
  2. Paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 min. Ma być miękka.
  3. Do garnka wlewamy 2 szklanki rosołu/bulionu, dodajemy pomidory, koncentrat, suszone pomidory i szklankę wody. Zagotowujemy.
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju oraz cebulę. Smażymy na złoty kolor i dodajemy do sosu. Na tej samej patelni po cebuli smażymy tofu. Na złoty kolor - ok.5 min.
  5. Sos pomidorowy blendujemy i dodajemy tofu. Sos możesz doprawić w razie potrzeby, ja miałam dobrze doprawiony rosół i tofu, więc nie dodawałam już przypraw.
  6. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  7. Podałam z serem grana padano, suszoną natką pietruszki i suszonymi pomidorami.

 

 

Makaron spaghetti z tofu

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: