Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Łosoś z pieczonymi batatami i marchewką z sosem koperkowo - tzatziki i lekką sałatką to obiad do przygotowania w 20 minut.

 

Porcja ze zdjęcia dostarcza 505 kcal

B:27.8g T:23.1g W:48g

Wykorzystałam 110g ryby, 180g batatów, 1 marchewka, pół sałatki, 2 łyżeczki sosu

 

Przepis na dwie takie porcje:

  1. Łosoś - 300g- (moja porcja 110g) przekroiłam na pół, wsadziłam do naczynia żaroodpornego, dodałam pół łyżki masła, kilka listów natki pietruszki, przyprawę do ryb kamis, kilka kropel soku z cytryny, pieprz i sól do smaku. Piekłam w 220 stopniach (góra-dół) przykryte folią przez 20 minut.
  2. 500g batatów i dwie marchewki kroimy w słupki i dodajemy przyprawy - czosnek granulowany, papryka słodka, natka pietruszki z czosnkiem, oregano i pieprz oraz 2.5 łyżki oliwy/oleju rzepakowego.
  3. Dokładnie mieszamy i pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. Wsadziłam rybę i bataty razem. Wyszła dobra i krucha.
  4. Sos : łyżeczka przyprawy tzatziki kotanyi, pieprz, pół dużego jogurtu naturalnego, garść koperku i łyżeczka majonezu.
  5. Sałatka: 3 garście szpinaku, pół cebuli, 10 oliwek zielonych, pół papryki, pół pomidora, olej tłoczony na zimno z ostropestu - łyżka, pieprz i przyprawa do sałatki greckiej kotanyi - pół łyżeczki.

 

Ja jadłam na obiad, ale ten przepis można także wykorzystać jako kolacje, szczególnie sprawdzi się po treningu. Samo zdrowie. Mi bardzo smakuje takie połączenie smaków.

 

Łosoś z pieczonymi batatami i marchewką z sosem koperkowo - tzatziki i lekką sałatką

26 sierpnia 2020

Najnowsze przepisy

Komentarze: