Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Łosoś pieczony na szpinaku, z pieczonymi frytkami z ziemniaków i batata z warzywami na patelnię i pesto z liści rzodkiewki.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: ryba ze szpinakiem 10 minut, frytki 20 minut

Porcja ze zdjęcia ma 482 kcal
B:28.7g T:23.5 W:40g

Przepis na 2 porcje:

  1. Frytki: Obieramy 3 ziemniaki i jednego batata, kroimy w kształt frytek, dodajemy przyprawę do ziemniaków, czosnek, sól, pieprz i polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zostawiamy w marynacie, a w tym czasie przygotowujemy resztę.
  2. Pesto z liści rzodkiewki (liście z całego pęczka), garści pietruszki, 10 sztuk orzeszków ziemnych, 2 łyżki oliwy z oliwek, odrobina wody, pieprz, dwa ząbki czosnku, mała cebulka. Wszystko blendujemy, ja później trzymam w lodówce i sobie dodaje do makaronów i sałatek, smaruje kanapki, daje do frytek.
  3. Ziemniaki wykładamy (zdjęcie 2) do nagrzanego piekarnika do 250 stopni. Po 10 minutach wkładamy naczynie z rybą i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Po 10 minutach mamy gotową rybę i frytki.
  4. Gdy wszystko się piecze robimy warzywa na patelnię zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ja mam te z Biedronki.
  5. Taki obiad można zrobić w większej porcji i później następnego dnia tylko odgrzać w piekarniku.
  6. Pół opakowania mrożonego szpinaku lub całe świeżego podsmażamy na łyżeczce oleju (ja wszystko smażę na rzepakowym) z 3 ząbkami czosnku, sól + pieprz
  7. Wykładamy szpinak do naczynia (zdjęcie 2), kładziemy łososia (2x100g) i wszystko doprawiamy, ja dałam przyprawę do ryb, tymianek, suszone pomidory, pieprz oraz plastry limonki.

 

 

Łosoś pieczony na szpinaku

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: