Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Łosoś pieczony na szpinaku, z pieczonymi frytkami z ziemniaków i batata z warzywami na patelnię i pesto z liści rzodkiewki.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: ryba ze szpinakiem 10 minut, frytki 20 minut

Porcja ze zdjęcia ma 482 kcal
B:28.7g T:23.5 W:40g

Przepis na 2 porcje:

  1. Frytki: Obieramy 3 ziemniaki i jednego batata, kroimy w kształt frytek, dodajemy przyprawę do ziemniaków, czosnek, sól, pieprz i polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zostawiamy w marynacie, a w tym czasie przygotowujemy resztę.
  2. Pesto z liści rzodkiewki (liście z całego pęczka), garści pietruszki, 10 sztuk orzeszków ziemnych, 2 łyżki oliwy z oliwek, odrobina wody, pieprz, dwa ząbki czosnku, mała cebulka. Wszystko blendujemy, ja później trzymam w lodówce i sobie dodaje do makaronów i sałatek, smaruje kanapki, daje do frytek.
  3. Ziemniaki wykładamy (zdjęcie 2) do nagrzanego piekarnika do 250 stopni. Po 10 minutach wkładamy naczynie z rybą i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Po 10 minutach mamy gotową rybę i frytki.
  4. Gdy wszystko się piecze robimy warzywa na patelnię zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ja mam te z Biedronki.
  5. Taki obiad można zrobić w większej porcji i później następnego dnia tylko odgrzać w piekarniku.
  6. Pół opakowania mrożonego szpinaku lub całe świeżego podsmażamy na łyżeczce oleju (ja wszystko smażę na rzepakowym) z 3 ząbkami czosnku, sól + pieprz
  7. Wykładamy szpinak do naczynia (zdjęcie 2), kładziemy łososia (2x100g) i wszystko doprawiamy, ja dałam przyprawę do ryb, tymianek, suszone pomidory, pieprz oraz plastry limonki.

 

 

Łosoś pieczony na szpinaku

29 stycznia 2021
15 kwietnia 2021
Curry z piersią z indyka i warzywami podawana z ryżem i świeżą kolendrą w 20 minut Porcja ze (1/4 sosu i 50 g ryżu razem 570g) dostarcza 605 kcal B:31.1g T:22.2g W:69.2g Składniki na 4 porcje: 450g piersi z indyka
15 kwietnia 2021
Sezon na kurki trwa, a że to moje ulubione grzyby, więc tak oto powstał kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Makaron z dzisiejszego przepisy przygotowuje się 20 minut. Jest to danie niezwykle proste, ale za to jakie efektowne! Idealne, gdy chcesz
15 kwietnia 2021
Przez żołądek do serca. Jednak do stosowania cały rok, a nie tylko dzisiaj. Poczułam wiosnę patrząc na to zdjęcie. A Ty? Moja porcja ma 498 kcal B:23.8g T:32.2g W:28.9g Sposób wykonania: Rozcinam parówkę prawie do końca i zawijam w serduszko,

Najnowsze przepisy

Komentarze: