Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Łosoś z pieczonymi batatami i marchewką z sosem koperkowo - tzatziki i lekką sałatką w 20 minut.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 505 kcal
B:27.8g T:23.1g W:48g

 

Składniki:

  • 110g ryby
  • 180g batatów
  • 1 marchewka
  • pół sałatki
  • 2 łyżeczki sosu


Sposób wykonania 2 takich porcji - jedna damska a druga męska:

  1. Łosoś - 300g - (moja porcja 110g) przekroiłam na pół, wsadziłam do naczynia żaroodpornego, dodałam pół łyżki masła, kilka listów natki pietruszki, przyprawę do ryb Kamis, kilka kropel soku z cytryny, pieprz i sól do smaku. Piekłam w 220 stopniach (góra-dół) przykryte folią przez 20 minut.
  2. 500g batatów i dwie marchewki kroimy w słupki i dodajemy przyprawy - czosnek granulowany, papryka słodka, natka pietruszki z czosnkiem, oregano i pieprz oraz 2.5 łyżki oliwy/oleju rzepakowego.
  3. Dokładnie mieszamy i pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. Wsadziłam rybę i bataty razem. Wyszła dobra i krucha
  4. Sos : łyżeczka przyprawy tzatziki kotanyi, pieprz, pół dużego jogurtu naturalnego, garść koperku i łyżeczka majonezu.
  5. Sałatka: 3 garście szpinaku, pół cebuli, 10 oliwek zielonych, pół papryki, pół pomidora, olej tłoczony na zimno z ostropestu - łyżka, pieprz i przyprawa do sałatki greckiej kotanyi - pół łyżeczki.

 

 

Łosoś z pieczonymi batatami i marchewką

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: