Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Lasagne ze szpinakiem i serem. Jedna porcja (300g) dostarcza 235 kcal

 

B:9.8g T:10.4g W:57.3g

 

Przepis na 6 porcji (forma jakoś 28x23):

  • 900g szpinaku mrożonego
  • 100ml śmietany 30% (można dać 12%, ja miałam po prostu taką otwartą)
  • 5 ząbków czosnku
  • 130g sera sałatkowo-kanapkowego (a’la feta)
  • 2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego lub rosołu
  • 153g makaronu do lasagne (10 płatów)

 

Sposób wykonania:

  1. Na patelni (ja zrobiłam to bez tłuszczu) rozpuszczamy szpinak, dodajemy do niego czosnek, czosnek niedźwiedzi, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wyciśnięte ząbki czosnku.
  2. Gdy szpinak się rozpuści dodajemy bulion, a na sam koniec śmietanę. Doprawiamy w razie potrzeby do smaku.
  3. Na dno formy wykładamy makaron (po 3.5 plastra na warstwę u mnie wyszło, bo naczynie niewymiarowe. Na makaron dajemy część szpinaku i sera. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy (łącznie 3). Ostatnią warstwę sera możesz dać po 20 minutach pieczenia. Mój piekarnik mocno grzeje i zawsze mi trochę przypala.
  4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut.

 

Pyszna ta lasagne. W razie czego możesz dać też usmażonego w przyprawie gyros kurczaka między warstwy.

 

Znasz? Ja kiedyś jadłam w restauracji i dzisiaj sobie przypomniałam o tym daniu, odtworzyłam i wyszło pysznie.

 

 

Lasagne ze szpinakiem i serem

06 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: