Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Krem ze szparagów i awokado z fetą i szaszłykiem z krewetek - czyli efektowne danie w 15 minut


Porcja ze zdjęcia dostarcza 502 kcal

B:30.7g T:35.2g W:20.9g
W tym jedna porcja krewetek (przepis 2 zdjęcia wcześniej) i 20g sera feta,
Sam krem(438g) bez krewetek i fety:
276 kcal B:5.8g T:22.4g W:20.9g

Składniki na dwie porcje kremy jak ze zdjęcia:

  • Awokado (140g)
  • Szparagi (bez łodyg) (300g)
  • Cebula (50g)
  • Masło klarowane (20g)
  • Czosnek (15g)
  • Śmietana 18% (15g) - możesz zrobić z jogurtem lub pominąć jak nie jesteś vegan lub nie tolerujesz laktozy
  • papryczka chilli (jako dekoracja)
  • przyprawy: czosnek niedźwiedzi
  • ser feta lub typu feta (20g)
  • 300ml wody (jak masz bulion/rosół daj zamiast wody, będzie jeszcze lepszy, ale ja akurat nie miałam i też było pycha).


Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojona cebule i rozgnieciony czosnek, gdy czosnek po ok. 1 minucie zacznie pachnieć dodaj szparagi (wcześniej je wygnij i w odpowiednim miejscu ułamią się łodygi).
  2. Podsmaż minutę i zalej wodą/bulionem. Gotuj 4 minuty (odkrój kilka główek szparagów, aby mieć do dekoracji).
  3. Następnie zdejmij zaognia, dodaj obrane awokado, przyprawy (także sól i pieprz według swojego gustu) i śmietanę oraz skrop sokiem z cytryny (ok. z 1/3).
  4. Proponuje podawać jak na zdjęciu. Zupę możesz podgrzać w razie potrzeby.


Jedliśmy z mężem ze smakiem - lekka, świeża letnia zupa krem.

 

 

Krem ze szparagów i awokado z fetą i szaszłykiem z krewetek 

12 sierpnia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: