Ekspresowa zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów. Robi się ją dosłownie 20 minut.
Dawno nie było żadnej zupy, a ta jest pyszna i ekspresowa!
Porcja ze zdjęcia ma 175 kcal
B:7.5g T:10g W:15.2g
Przepis na 6 takich małych miseczek lub 4 duże:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- Włoszczyzna mrożona
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Liść laurowy i ziele angielskie
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, bazylia, oregano
- Puszka pomidorów
- 2 plastry boczku surowego wędzonego usmażonego na suchej patelni do takiej postaci jak na zdjęciu
- 5g prażonych na suchej patelni pestek słonecznika na porcje
Sposób wykonania:
- Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy 2 liście i 2 ziela. Zagotowujemy
- Paprykę, cebulę i czosnek kroimy, a cebule i czosnek oczywiście obieramy z łupin. Na początku na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy tylko paprykę, a po 20 min pieczenia w 180 stopniach papryki dodajemy cebulę i czosnek na 20 min. Paprykę obieramy i wszystko dodajemy do bulionu razem z puszką pomidorów. W międzyczasie do zagotowanej wody dajemy 3 garście włoszczyzny mrożonej (Lidl lub Biedronka)
- Wszystko przyprawiamy przyprawami - daj ile lubisz - Tobie ma smakować . Jeżeli pomidory dają za kwaśny smak, to polecam dodać łyżeczkę cukru
- Gotujemy jeszcze wszystko razem max. 10 minut
- Czekamy aż chwilę przestygnie i blendujemy
Zdecydowanie obok kremu z dyni i brokuła, to mój ulubiony krem warzywny. Serdecznie polecam.
