Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ekspresowa zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów. Robi się ją dosłownie 20 minut.

Dawno nie było żadnej zupy, a ta jest pyszna i ekspresowa!

 

Porcja ze zdjęcia ma 175 kcal

B:7.5g T:10g W:15.2g

 

Przepis na 6 takich małych miseczek lub 4 duże:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • Włoszczyzna mrożona
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, bazylia, oregano
  • Puszka pomidorów
  • 2 plastry boczku surowego wędzonego usmażonego na suchej patelni do takiej postaci jak na zdjęciu
  • 5g prażonych na suchej patelni pestek słonecznika na porcje

 

Sposób wykonania:

  1. Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy 2 liście i 2 ziela. Zagotowujemy
  2. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy, a cebule i czosnek oczywiście obieramy z łupin. Na początku na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy tylko paprykę, a po 20 min pieczenia w 180 stopniach papryki dodajemy cebulę i czosnek na 20 min. Paprykę obieramy i wszystko dodajemy do bulionu razem z puszką pomidorów. W międzyczasie do zagotowanej wody dajemy 3 garście włoszczyzny mrożonej (Lidl lub Biedronka)
  3. Wszystko przyprawiamy przyprawami - daj ile lubisz - Tobie ma smakować . Jeżeli pomidory dają za kwaśny smak, to polecam dodać łyżeczkę cukru
  4. Gotujemy jeszcze wszystko razem max. 10 minut
  5. Czekamy aż chwilę przestygnie i blendujemy

 

Zdecydowanie obok kremu z dyni i brokuła, to mój ulubiony krem warzywny. Serdecznie polecam.

 

 

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

26 sierpnia 2020

Najnowsze przepisy

Komentarze: