Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Tradycyjny polski obiad w odchudzonej wersji w 30 minut.

Porcja ze zdjęcia dostarcz 257 kcal
B:32.5g T:7.1g W:44.7g

Bardzo chciało mi się takiego wiosennego obiadu. Mielone z indyka pieczone w piekarniku, ziemniaki z koperkiem, sałata masłowa z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym.

Przepis na 8 kotletów:

  • 400g mielonego mięsa z piersi indyka (kupione w Biedronce)
  • pokrojonej w drobną kostkę pół cebuli
  • pęczek (2 łyżeczki) posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy - wszystkiego po szczypcie: czosnek granulowany, gyros, sól, pieprz
  • 5 łyżek bułki tartej
  • łyżka oleju rzepakowego / oliwy
  • jajko

 

Sposób przygotowany:

  1. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Ja wyrobiłam mięso ręką i uformowałam małe kulki, które rozpłaszczyłam.
  2. Pieczemy na papierze blaszce z papierem do pieczenia w w 200 stopniach przez 15 minut. Po 7 minutach przewracamy na drugą stronę. Pamiętaj jednak, że każdy ma różny piekarnik i najlepiej przekroić jednego kotleta i sprawdzić czy jest upieczony w środku.
  3. Ziemniaki (ja ugotowałam 5 ziemniaków na dwie osoby) gotuje w osolonej wodzie - 20 minut od czasu aż zaczną się gotować! Ziemniaki są posypane koperkiem.


Sałatka:

  • 7 liści sałaty
  • 5 rzodkiewek
  • szczypiorek

 

Wszystko kroimy i mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego.

Gotowe!

 

 

Kotlety mielone z ziemniakami i sałatką

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: