Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Cześć! Brak pomysłu na bezmięsny obiad? Wystarczy brokuł, jajka, pieczarki, ser żółty, szczypiorek oraz bułka tarta i macie pomysłowy obiadek. Doskonale nadają się na wynos - do pracy czy szkoły.

 

Jeden kotlecik ma 125 kcal

B: 8.1g T: 8.3g W: 5.3g

 

Przepis na 12 sztuk kotletów.

Składniki:

  • 8 jajek
  • brokuł (500 g)
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 50 g żółtego sera
  • Bułka tarta jako panierka (ok. 4-5 łyżek)
  • olej rzepakowy do smażenia. Ja smażyłam na dwie partie - ok. 4 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi - po szczypcie

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na twardo jajka (8 sztuk) obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę na desce, włożyć do miski.
  2. Cały kwiat brokuła włożyć do wrzątku i gotować przez ok. 4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odsączamy, osuszamy, siekamy na drobne kawałki i dodajemy do jajek.
  3. Cebulę (1 sztuka) obieramy i pokroimy w kosteczkę. Pieczarki (6 sztuk) również kroimy. Pieczarki i cebulę smażymy na patelni na oliwie ro zeszklenia cebuli. Przekładamy do miski ze składnikami.
  4. Dodajemy ok. 50g startego sera, 3 łodygi posiekanego szczypiorku, 2 surowe jajka oraz 1 łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dokładnie mieszamy.
  5. Masę formujemy w kotleciki, w misce roztrzepujemy jajko, a na talerzu rozsypujemy bułkę tartą. Moczymy kotleciki w jajku, a później obtaczamy w bułce tartej.
  6. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (u mnie rzepakowy- polecam wlać tyle, aby był widoczny na patelni, bo kotlety się przypalą), układamy kotlety i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor przez ok. 4 minuty. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.
  7. Polecam jeść z sosem czosnkowo-koperkowym (małe opakowanie jogurtu naturalnego, 2 posiekane ząbki czosnku i posiekany koperek, sól i pieprz - daj ile lubisz. Wszystko mieszamy i gotowe.  

 

Smacznego!

 

Brokuły warto jeść, gdyż posiadają one  właściwości prozdrowotne. Chronią  nas chociażby przed rakiem, anemią, wrzodami żołądka, anemią oraz dobrze wpływają na wzrok, a do tego regulują poziom cukru we krwi. Brokuł swoje właściwości zawdzięcza zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniacza. 

 

Kotlety jajeczne pamiętam dobrze ze stołówki z podstawówki. Było tam przepyszne jedzenie, a że moi rodzice dużo pracowali to jadłam całą podstawówkę obiady w szkole i chodziłam na wiele zajęć pozalekcyjnych. Fajne czasy.

 

Jakie danie najbardziej Tobie kojarzy się z dzieciństwem? Może i mi się coś przypomni i chętnie przygotuje dla Wasz przepisy - smaki dzieciństwa.

 

Kotlety jajeczne z brokułem, pieczarkami i serem żółtym w panierce

03 września 2020
23 lutego 2021
Domowe kuleczki a’la Lion, czyli mój ulubiony fit słodycz. Jedna kulka (dwa razy połowka ze zdjęcia) ma 106 kcal B:2.2 g T:4.3g T:13.8 g Kuleczki robi się 20 minut, a z przepisu wychodzi ich 9. Składniki: 5 wafli ryżowych (50g)
23 lutego 2021
Coś pysznego! Porcja ze zdjęcia (258g) - 1 sztuka ma 370 kcal B: 16.2g T:11.6g W:50.8g Sposób przygotowania: Parówki z Lidla, bułka z osiedlowego sklepu, zwykła pszenna. Parówkę wrzucamy na gorącą wodę, rozcinamy bułkę i wkładamy ser i parówkę. Można
23 lutego 2021
Jeżeli ktoś jeszcze nie słyszał o spodach z Gusto Bello dostępnych w Biedronce (mają bardzo prosty skład (mąka, woda, drożdże, olej, sól). Można robić na patelni, albo w piekarniku. Ja wolę z patelni. Cała pizza ma 646 kcal B:29.1 T:25.5g

Najnowsze przepisy

Komentarze: