Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jedna porcja (230g) ma 326 kcal

B:7.4g T:2.3g W:71.1g

Składniki na 3 porcje:

  • pół kg ziemniaków
  • 100g mąki pszennej (robiłam też z pszenną pełnoziarnistą i orkiszową - również wychodzą)
  • 1 jajko
  • garść świeżego szpinaku baby, olej rzepakowy i ząbek czosnku – jak chcesz bardziej zielone, możesz dać trochę więcej.
  • szczypta soli, pieprzu i czosnku granulowanego.
  • kilka listków koperku i natki pietruszki
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

  1. Ja zazwyczaj wykorzystuję do kopytek ziemniaki, które mi zostały z dnia poprzedniego. Jednak, jeżeli nie masz to gotujesz ziemniaki w osolonej wodzie i następnie studzimy.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ja kupiłam w Ikei). Ja nie mam stolnicy i robię kopytka na czystym blacie i podsypuję go mąką, aby ciasto się nie kleiło. Szpinak podsmażamy na 1 łyżce oleju z wyciśniętym ząbkiem czosnku do czasu aż zmniejszy swoją objętość.
  3. Na blat dodajemy ziemniaki, mąkę, jajko, zioła i szpinak, ciasto zagniatamy. Następnie dzielimy na partie i robimy ruloniki. Rulony kroimy na małe kopytka i wrzucamy (do dużego i dość głębokiego garnka) na gorącą wodę za pomocą łyżki cedzakowej partiami. To bardzo ważne, aby nie wrzucić za dużo na raz, bo się posklejają! Zarówno wkładamy jak i wyciągamy kopytka delikatnie. Gdy kopytka wypłyną do góry, to gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
  4. Kopytka jem ze skyrem naturalnym, posypane przyprawą Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz prażoną cebulką z Biedronki.


Lubisz kopytka? Ja je pamiętam z dzieciństwa, zawsze mama robiła, jak zostały ziemniaki. Mój tata najbardziej lubił podsmażone, ja z wody. Podobnie mam z pierogami - najlepsze takie świeżutkie z wody, mmm. Jestem człowiek mąka.

 

 

Kopytka ze szpinakiem

11 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: