Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jedna porcja (230g) ma 326 kcal

B:7.4g T:2.3g W:71.1g

Składniki na 3 porcje:

  • pół kg ziemniaków
  • 100g mąki pszennej (robiłam też z pszenną pełnoziarnistą i orkiszową - również wychodzą)
  • 1 jajko
  • garść świeżego szpinaku baby, olej rzepakowy i ząbek czosnku – jak chcesz bardziej zielone, możesz dać trochę więcej.
  • szczypta soli, pieprzu i czosnku granulowanego.
  • kilka listków koperku i natki pietruszki
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

  1. Ja zazwyczaj wykorzystuję do kopytek ziemniaki, które mi zostały z dnia poprzedniego. Jednak, jeżeli nie masz to gotujesz ziemniaki w osolonej wodzie i następnie studzimy.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ja kupiłam w Ikei). Ja nie mam stolnicy i robię kopytka na czystym blacie i podsypuję go mąką, aby ciasto się nie kleiło. Szpinak podsmażamy na 1 łyżce oleju z wyciśniętym ząbkiem czosnku do czasu aż zmniejszy swoją objętość.
  3. Na blat dodajemy ziemniaki, mąkę, jajko, zioła i szpinak, ciasto zagniatamy. Następnie dzielimy na partie i robimy ruloniki. Rulony kroimy na małe kopytka i wrzucamy (do dużego i dość głębokiego garnka) na gorącą wodę za pomocą łyżki cedzakowej partiami. To bardzo ważne, aby nie wrzucić za dużo na raz, bo się posklejają! Zarówno wkładamy jak i wyciągamy kopytka delikatnie. Gdy kopytka wypłyną do góry, to gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
  4. Kopytka jem ze skyrem naturalnym, posypane przyprawą Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz prażoną cebulką z Biedronki.


Lubisz kopytka? Ja je pamiętam z dzieciństwa, zawsze mama robiła, jak zostały ziemniaki. Mój tata najbardziej lubił podsmażone, ja z wody. Podobnie mam z pierogami - najlepsze takie świeżutkie z wody, mmm. Jestem człowiek mąka.

 

 

Kopytka ze szpinakiem

11 stycznia 2021
23 lutego 2021
Domowe kuleczki a’la Lion, czyli mój ulubiony fit słodycz. Jedna kulka (dwa razy połowka ze zdjęcia) ma 106 kcal B:2.2 g T:4.3g T:13.8 g Kuleczki robi się 20 minut, a z przepisu wychodzi ich 9. Składniki: 5 wafli ryżowych (50g)
23 lutego 2021
Coś pysznego! Porcja ze zdjęcia (258g) - 1 sztuka ma 370 kcal B: 16.2g T:11.6g W:50.8g Sposób przygotowania: Parówki z Lidla, bułka z osiedlowego sklepu, zwykła pszenna. Parówkę wrzucamy na gorącą wodę, rozcinamy bułkę i wkładamy ser i parówkę. Można
23 lutego 2021
Jeżeli ktoś jeszcze nie słyszał o spodach z Gusto Bello dostępnych w Biedronce (mają bardzo prosty skład (mąka, woda, drożdże, olej, sól). Można robić na patelni, albo w piekarniku. Ja wolę z patelni. Cała pizza ma 646 kcal B:29.1 T:25.5g

Najnowsze przepisy

Komentarze: