Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym. Obiad na 3-4 dni gotowy w 40 minut.

A Ty jak mówisz? Pulpety czy klopsy?

Porcja ze zdjęcia liczy 456 kcal
(3 klopsy, 0.5 woreczka kaszy, kalafior)
B:37.5g T:11.8g W:49g

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • Jedna cebula pokrojona w drobną kostkę
  • Czerstwa bułka wieloziarnista z biedronki
  • 3 szklanki rosołu / lub bulion, 3 szklanki wody (jedna marchewka i pietruszka, liść laurowy i ziele angielskie – gotujemy 20 minut, aż marchewka będzie miękka.
  • Chrzan – 2 łyżki
  • Olej do smażenia
  • 1 jajko
  • Łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżeczki świeżego koperku (drobno posiekanego)
  • Przyprawy do mięsa – sól, pieprz, czosnek, przyprawa kebab-gyros


Przepis na 15 pulpecików:


1. Czerstwą bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia ma ok. 10 minut.
2. Do miski włożyć mięso, dodać pokrojoną cebulę, namoczoną bułkę (rozdrobnioną), doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros (według własnego uznania). Wszystko wyrabiamy dłonią, a następnie dodajemy jajko. Formujemy kuleczki (mi wyszło 15 kuleczek) i obsmażamy pulpeciki na patelni na odrobinie oleju (ja daję kropelkę i rozsmarowuję pędzelkiem). Smażymy z dwóch stron (po 2 minuty na stronę).
3. Usmażone pulpeciki wrzucamy do bulionu, gotujemy przez ok. 5 minut i wyciągamy.
4. Z powstałego bulionu robimy sos chrzanowy. Dodajemy 2 łyżki chrzanu i koperek. Jeżeli jest potrzeba, to dodajemy sól i pieprz.
5. Jeżeli chcesz, aby sos był gęsty tak jak u mnie to dodaj mąkę (do słoiczka dodaj łyżkę mąki, plus łyżkę zimnej wody, wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do sosu. Zagotuj.
6. Gdy sos jest gotowy dodajemy pulpeciki z powrotem do sosu.
Pulpeciki podałam z mixem kasz z biedronki (kasza gryczana, soczewica, marchewka) oraz z gotowanym kalafiorem.

 

Gotowe!

 

 

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: