Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przygotowałam dla Was jadłospis, który liczy 1798 kcal B:84.5g T:64.1g W:224g. W ten sposób jest także skonstruowany mój e-buczek, który możesz nabyć w sklepie na stronie. Jestem w trakcie pracy jeszcze nad 3 e-bookami (jeden mały - 3 jadłospisy, jeden duży - 7 jadłospisów i wegański - 5 jadłospisów). Każdy z e-booków będzie dostępny w 3 wariantach kalorycznych: 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal. Premierę planuję na kwiecień/maj.

 

Posiłki możesz sobie dowolnie mieszać w ciągu dnia, jednak ja jem je według poniższej sekwencji:

 

Śniadanie :

Pasta jajeczna z tuńczykiem i świeżymi ziołami podana z chlebem żytnim pełnoziarnistym oraz ze szpinakiem i pomidorkami

 

Składniki:

  • 2 jajka (228g)

  • 1 łyżeczka majonezu (10g)

  • Pół puszki tuńczyka w oliwie z oliwek (50g)

  • Łyżka jogurtu naturalnego (25g)

  • ¼ czerwonej cebuli (25g)

  • Koperek i natka pietruszki według własnego gustu

  • Sól i pieprz

  • 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70g)

  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych (200g)

  • Garść szpinaku ( lub innej zieleniny) (10g)

 

Sposób przygotowania:

Jajko gotujemy na twardo, cebulę i zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

 

II śniadanie

Koktajl gruszkowo-bananowy

 

Składniki:

  • Gruszka (130g)

  • Banan (120g)

  • Woda (100ml)

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ze sobą blendujemy. Możesz dodać soku z cytryny, aby banan nie sczerniał.

 

Obiad

Kaszottini

 

Składniki:

  • 100g kaszy np. bulgur, gryczana, jęczmienna lub mix kasz/ryż/makaron pełnoziarnisty (każdy z tych źródeł węglowodanów ma między 310-370 kcal/100g). Polecam kasze pełnoziarniste, ryż pełnoziarnisty oraz makaron pełnoziarnisty ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego. Do kaszy na koniec polecam dodać kurkumę, sól pieprz i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią/zioła toskańskie.

  • Fasolka szparagowa (100g)

  • Ser typu feta serowo-kanapkowy półtłusty (35g)

  • Łyżeczka pestek dyni/słonecznika (5g)

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Fetę kruszymy, fasolkę wykładamy z puszki lub gotujemy (jak mrożona to czas będzie na opakowaniu) jak świeża to 10 minut (polecam gotować na parze). Pestki prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Gdy podgrzewasz danie w domu, polecam zrobić to na patelni, dodać przyprawy oraz fasolkę, pokruszyć fetę i posypać pestkami.

 

Podwieczorek

Racuchy z gruszką

 

Składniki na jedną porcję (8 sztuk):

  • 1 jajko (58g)

  • Napój sojowy/mleko (50g)

  • Mąka pszenna pełnoziarnista (lub inna – aby nie żytnia) (40g)

  • Erytrytol  - 2 łyżeczka (10g)

  • Gruszka (130g)

  • Łyżka oleju rzepakowego do smażenia (10g)

  • Łyżeczka proszku do pieczenia (4g)

 

Sposób wykonania:

Jajko wymieszaj z cukrem na jednolitą masę rózgą. Mąkę mieszasz z proszkiem. Gruszkę kroisz w drobną kostkę. Do jajka i cukru dodaj mleko, a następnie gruszki i partiami mąkę. Cały czas mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę bez żadnych grudek. Na rozgrzaną patelnię dodaj pół łyżki oleju, wyłóż 4 placki (1 placek-1 łyżka). Smaż na małym ogniu z jednej strony ok. 5 minut, z drugiej 3 (mają mieć rumiany kolor jak na zdjęciu).

Jeżeli chcesz zrobić większą porcję, to polecam Ci ten przepis (kliknij tutaj).Do tych racuchów możesz używać także inne owoce. Zawsze wychodzą i są pyszne.

 

Kolacja

Sałatka 

 

Składniki:

  • 3 garście szpinaku (75g)

  • Fasolka szparagowa (100g)

  • Pestki dyni/słonecznika (5g)

  • Ser typu feta serowo-kanapkowy półtłusty (35g)

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)

  •  

Sposób przygotowania:

Wszystko ułóż w pojemniku, posyp prażonymi pestkami dyni/słonecznika i polej oliwą.

 

Daj znać, jak podoba Ci się taki jadłospis. Na moim profilu na Instagramie jest zapisana relacja live z całym przygotowaniem - tam też odpowiadam na Wasze pytania związane z dietą. Czas przygotowania wszystkich posiłków wynosi. ok. 20-30 minut (wszystko zależy od Twojej wprawy). 

 

Miłego dnia i smacznego!

 

 

 

 

 

Jadłospis - 1798 kcal

16 lutego 2021
16 lutego 2021
Przygotowałam dla Was jadłospis, który liczy 1798 kcal B:84.5g T:64.1g W:224g. W ten sposób jest także skonstruowany mój e-buczek, który możesz nabyć w sklepie na stronie. Jestem w trakcie pracy jeszcze nad 3 e-bookami (jeden mały - 3 jadłospisy, jeden
15 października 2020
Hej, dzisiaj przychodzę do Was z wpisem o który w ostatnim czasie prosiło wiele z Was. Nati, jak Ty jesz? Posiłek nr 1 - 485 kcal B:32.2g T:21.7g W:42.2g Czas przygotowania: 10 minut.  Omlet z pieczarkami, cebulą i szynką z

Najnowsze jadłospisy

Komentarze: