Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Gulasz wieprzowy z plackami ziemniaczanymi i ogórkiem kiszonym, czyli obiad po Polsku.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 545 kcal

B:44.4g T:20.9g W:47.2g


W tym 4 placki (240g), gulasz (290g), kiszony (60g), łyżka jogurtu naturalnego (25g)

Gulasz wieprzowy
Składniki na 6 porcji gulaszu:

  • 6 kawałków schabu (830g)
  • 2 cebule (200g)
  • woda (700 ml)
  • 1.5 łyżki oleju (15g)
  • piramidka smaku do rosołu (1 szt.)
  • ziele angielskie (2 szt.)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • przyprawa do schabu bez soli np.
  • sól i pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (17g)


Placki ziemniaczane
Składniki na 12 sztuk:

  • ziemniaki (500g)
  • pół łyżki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista) (10g)
  • 1/3 cebuli (100g)
  • jajko (sztuka, ok.56g)
  • ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju do smażenia (jeżeli chcesz zrobić placki z piekarnika, to na moim blogu w zakładce przepisy i obiady znajdziesz kilka przepisów na różne placki z piekarnika).


Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (ja lubię na grubych oczkach, Ty wybierz jakie chcesz) do miski i odstawiam na przynajmniej 7-10 minut. Po tym czasie odciskam sok z ziemniaków. Dodaję mąkę, startą cebulę, ser i sól. Patelnię bardzo mocno rozgrzewam i dodaję łyżkę oleju łyżka oleju rzepakowego= 4 placki). Sekretem chrupiących placków jest, że: muszą być dobrze odsączone ziemniaki, mocno rozgrzana patelnia i możliwie cienkie placki. Placki smażymy partiami (3 partie po 4 placki). Placki smażymy 2-3 minuty (na stronę) na średnim ogniu.
  2. Mięso kroimy na małe kawałki, nacieramy przyprawą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Cebulę kroimy w piórka. Do garnka dodajemy wodę, liście, ziele i piramidkę. Zagotowujemy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżeczkę oleju i podsmażamy mięso z dwóch stron (ok.2 minuty na stronę). Następnie dodajemy cebulę oraz sos sojowy. Smażymy jeszcze ok. 4 minuty na średnim ogniu. Do gotującej wody dodajemy zawartość patelni i dusimy 2 godziny na wolnym ogniu.
  3. Po dwóch godzinach do szklanki dodajemy mąkę oraz 50 ml wody oraz trochę sosu, dokładnie rozpuszczamy mąkę i dodajemy do garnka. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Dodawanie mąki nie jest konieczne, jednak ja lubię, gdy sos jest dość gęsty. Mięso dzięki długiemu duszeniu wtedy wychodzi idealnie kruche i rozpływające się w ustach.

 

Gulasz wieprzowy z plackami ziemniaczanym

04 maja 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: