Chrupiące, aromatyczne i przepyszne. Nad przepisem pracowałam długo, zawsze czegoś brakowało, aż wyszły idealne.
Jeden gofr ma 243 kcal bez dodatków. Natomiast dwa gofry z dodatkami, których sobie ma żałowałam mają 618 kcal.
B:24.1g T:26.6g W:71.2g
Składniki:
- Mąka jaglana (85g)
- Mąka pszenna pełnoziarnista (40g)
- 2 jajka
- Maślanka (135g)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Jedna łyżka czegoś do posłodzenia
- 3 krople aromatu waniliowego
Sposób wykonania:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka mieszamy z cukrem (ksylito/erytrytol też może być). Do miski z suchymi składnikami wlewamy maślankę i żółtkami oraz mieszamy ciasto na jednolitą masę przy pomocy trzepaczki kuchennej. W międzyczasie nagrzewamy gofrownice (ja mam gofrownice MPM, którą bardzo polecam! Kiedyś miałam inną i bez porównania). Gofrownice smarujemy olejem (ja używam do tego silikonowego pędzelka) oraz wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 6-7 minut. Widać jak gofry się podnoszą.
- Dodatki: pół serka typu skyr o smaku waniliowym, 10g zamiennika Nutelli czyli krem czekoladowy z Lidla (Mister Choc Protein Creme) – mi nie smakuje ten biały, a ten ciemny to istna rewelacja.
- Owoce: 30g mango, 30g mandarynki, 10g porzeczek. Dla dekoracji płatki migdałów i wiórki kokosowe.
Jednak ja na Twoim miejscu nie mogłabym się doczekać. Wyglądają i smakują rewelacyjnie.
