Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

W 40 minut! Ramen po mojemu, czyli rosół na piersi z kurczaka z azjatyckimi przyprawami, grzybkami MUN, makaronem ryżowym, pędami bambusa i jajkiem. Moim zdaniem dobry, mąż też chwalił, więc spokojnie, z czystym sumieniem mogę podać przepis.

Porcja: 50g makarony, 1 jajko, 2 grzybki mun, 30g kurczaka i taka miseczka bulionu dostarcza 441 kcal
B: 29.3g T:12g W: 55.1g

Przepis:

  1. Do garnka wlewamy litry wody. Wkładamy porcję rosołową i podwójną pierś z kurczaka. Dodajemy ziele angielskie - 3 szt i liść laurowy - 4 szt. Czekamy aż się wywar się zagotuje. Doprawiamy wszystkimi przyprawami po łyżeczce: czerwone/żółte curry, zioła tajskie, trawa cytrynowa, kurkuma, pieprz, sól, vegeta natur. Dolewamy sos sojowy - ja dałam dwie porządne łyżki.
  2. Dodajemy wcześniej pokrojone warzywa: 2 marchewki, pietruszkę, pół selera. Gotujemy ok. 20 min aż warzywa będą miękkie.
  3. Makaron ryżowy i grzybki MUN - gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możecie użyć innego makaronu azjatyckiego, też będzie pasował. Ja miałam akurat taki.
  4. Jajko można ugotować na twardo, albo na pół miękko - ja wolę na twardo, mój mąż na miękko. To już kwestia tego jak wolisz.
  5. Pierś z kurczaka wyciągamy i kroimy na kawałeczki.


Gotowe!

 

 

Fit ramen - rosół w stylu azjatyckim

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: