Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Fasolka po bretońsku to zdecydowanie danie, które w moim domu gotowało się od zawsze. Mój tata jest jej wielkim fanem, więc zawsze gotowała ją mama, a mojego męża też na nią od czasu do czasu naleci i ostatnio kilka razy wspominał "Natalka, zrobiłabyś fasolki".

 

Jednak ten cały proces moczenia i długiego gotowania jest zdecydowanie nie dla mnie. Lubię gotować, ale nie lubię zbyt dużo czasu spędzać w kuchni na wykonanie jednego dania, bo mnie to po prostu nudzi. Tym oto sposobem powstała ta fasolka. Gotowa do spożycia w 20 minut, a smakiem nie odbiega. Jest pyszna, obiecuję, że i Tobie zasmakuje!

 

Składniki:

  • 2 puszki fasolki w sosie pomidorowym (800g)
  • 2 cebule pokrojone z piórka (200g)
  • Boczek wędzony bez kości pokrojony w kostkę (100g)
  • Kiełbasa wiejska podsuszana pokrojona w plastry (100g)
  • Puszka pomidorów (400g)
  • 2 ząbki czosnku (100g)
  • Przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, majeranek, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do gulaszu (Prymat), papryka słodka, pieprz, kurkuma, sól.

 

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię dodajemy boczek, smażymy ok. 3 minuty i dodajemy kiełbasę. Po upływie 4 minut dodajemy cebulę. Smażymy kolejne 5 minut. Gdy mamy dużą patelnię to polecam przygotować na patelni całe danie, gdy nie mamy, to przekładamy mięso z cebulą do garna.
  2. Następnie dodajemy fasolkę, pomidory i przyprawy. Dusimy po przykryciem kolejne 10 minut. 
  3. Przypraw warto dodać na początku mniej, gdy nie mamy wprawy, a następnie dodać jak będzie taka potrzeba. To Tobie ma smakować.
  4. Na koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki i koperek.
  5. Fasolkę jem z pieczywem żytnim razowym i odrobiną finuu.

 

Ze składników wychodzi 4 porcje, jedna porcja ma 502g.

Porcja ze zdjęcia z dwoma kromkami chleba żytniego razowego (70g) i łyżeczką masła Finuu dostarcza 539 kcal

B:24.9g T:16.4g W:71.7g

 

Porcja bez dodatków dostarcza 342 kcal

B:20.5g T:11.2g W:35.8g

 

Smacznego!

 

 

Fasolka po bretońsku w 20 minut

14 października 2020

Najnowsze przepisy

Komentarze: