Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jedna sztuka ma 166 kcal (74g)
B:7.7g T:6.1g W:23.4g

Przepis na 15 sztuk

  • Krasnystaw Ser Twarogowy półtłusty 340g
  • Mąka pszenna typ 500 300g
  • Jajka 3 szt.
  • Mleko spożywcze 2% tłuszczu 90g
  • Masło extra 70g
  • Erytrytol 50g
  • Cukier 45g
  • Drożdże świeże 25g
  • Cukier wanilinowy 16g

 

Sposób wykonania:

  1. Drożdże, jajka i masło wyjmujemy z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
  2. Rozczyn z drożdży: pokruszone drożdże mieszać przez minutę z łyżką cukru, do rozpuszczenia składników. Dodajemy 1/3 ilości mleka (letniego, podgrzanego) oraz 1 łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. 1.5 jajka (pół zostawimy do posmarowania naszych drożdżówek przed pieczeniem) miksujemy z resztą mleka. Łączymy masę z resztą mąki, pozostałym cukrem i erytrytolem , rozczynem z drożdży oraz miękkim masłem (w temperaturze pokojowej).
  4. Całość dokładnie wyrabiamy przez ok. 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścian misy miksera planetarnego (końcówka do ciasta) lub rąk jeśli wyrabiamy ręcznie.
  5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
  6. Nadzienie: twaróg, opakowanie cukru waniliowego i jedno jajko rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy.
  7. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie dzielmy na dwie części i wałkujemy na dwa prostokąty. Twaróg rozprowadzamy i zawijamy ciasto w rulon i dokładnie zaklejamy. Kroimy na kawałki i wyginaniu dwa końce w przeciwną stronę (aby powstała kokardka).
  8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy połową jajka i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  9. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Warto zostawić odstęp miedzy drożdżówkami.

 

 

Drożdżówki z serem

12 sierpnia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: