Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Dorsz pieczony z kurkami i ziołami, ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej w 25 minut.


Porcja ze zdjęcia dostarcza 445 kcal
B:27.1g T:12g W:59.4g
Porcja ryby 170g, ziemniaki 250g, surówka 80g.

 

Przepis:

  1. 350g dorsza kroimy na kawałki, nacieramy solą i pieprzem oraz układamy w naczyniu. Dodajemy jeszcze świeże zioła - ja mam swój zielnik na balkonie - maggi, rozmaryn i natkę pietruszki. Dałam także pieczone w całości ząbki czosnku - w łupinkach - mega smak!
  2. Na patelni rozpuszczamy 20g masła i dodajemy 120g kurek, smażymy 2-3 minuty i dodajemy do naczynia. Wszystko pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
  3. Do tego ziemniaki i surówką z kiszonej kapusty (200g kapusty - płuczemy jak jest kwaśna), kroimy, a na małą marchewkę, kroimy cebulę w kostkę - ile lubisz, dajemy sól, pieprz i łyżkę oleju oraz świeży koperek/natkę.


To połączenie smaków dzisiaj mi bardzo podpasowało. Sezon na kurki w pełni, a ja uwielbiam te grzyby!

 

 

Dorsz pieczony z kurkami

11 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: