Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Deser zostający na długo w pamięci o smaku zbliżonym do nowego batona Knoppers. Bardzo prosty.

Jedna miseczka (147g) bez dodatków ma 259 kcal, a z dodatkami widocznymi na wierzchu 373 kcal (10g orzechów laskowych, pół kostki czekolady, 10g batona).


Makro z dodatkami:
B:6g T:23.3g W:35.6g

Wymiary pojemnika żaroodpornego z Ikei:
Długość: 21 cm
Szerokość: 15 cm
Wysokość: 7 cm
Pojemność: 1.0 l

Składniki:

  • ️opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • ️90g daktyli
  • ️20g masła orzechowego
  • ️500ml mleka
  • ️100g serka mascarpone
  • ️60g śmietanki 36% może być i 30%, ja miałam 36 w domu
  • ️15 sztuk (75g) herbatników
  • ️5g cukru wanilinowego


Sposób wykonania:

  1. ️Budyń u mnie Winiary zrobiłam według wskazówek na opakowaniu i wystudziłam, ale nie do końca. Dodałam śmietankę, mascarpone oraz cukier i wszystko dokładnie wymieszałam na jednolitą masę rózgą kuchenną. Można użyć tez miksera.
  2. Daktyle zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 20 minut, aby zmiękły. Następnie odsączyłam dokładnie i wymieszałam z łyżką masła orzechowego.
  3. ️Na spodzie naczynia ułożyłam herbatniki, następnie dałam masę z daktyli, znowu herbatniki, a teraz masa budyniowa i znowu herbatniki. Wszystko chłodziłam całą noc, aby herbatniki dobrze nasiąkły masami.


To jest takie dobre, że ja sama nie wierzę, że jest takie łatwe. 150g ciasta 3BIT ma 460 kcal, a ten deser 260. Ja na przyjście gości zrobię teraz ten deser, żeby mieć 200 kcal na coś innego hihi. Taki ze mnie kombinator.

 

 

Deser o smaku Knoppers'a

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: