Deser zostający na długo w pamięci o smaku zbliżonym do nowego batona Knoppers. Bardzo prosty.
Jedna miseczka (147g) bez dodatków ma 259 kcal, a z dodatkami widocznymi na wierzchu 373 kcal (10g orzechów laskowych, pół kostki czekolady, 10g batona).
Makro z dodatkami:
B:6g T:23.3g W:35.6g
Wymiary pojemnika żaroodpornego z Ikei:
Długość: 21 cm
Szerokość: 15 cm
Wysokość: 7 cm
Pojemność: 1.0 l
Składniki:
- ️opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- ️90g daktyli
- ️20g masła orzechowego
- ️500ml mleka
- ️100g serka mascarpone
- ️60g śmietanki 36% może być i 30%, ja miałam 36 w domu
- ️15 sztuk (75g) herbatników
- ️5g cukru wanilinowego
Sposób wykonania:
- ️Budyń u mnie Winiary zrobiłam według wskazówek na opakowaniu i wystudziłam, ale nie do końca. Dodałam śmietankę, mascarpone oraz cukier i wszystko dokładnie wymieszałam na jednolitą masę rózgą kuchenną. Można użyć tez miksera.
- Daktyle zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 20 minut, aby zmiękły. Następnie odsączyłam dokładnie i wymieszałam z łyżką masła orzechowego.
- ️Na spodzie naczynia ułożyłam herbatniki, następnie dałam masę z daktyli, znowu herbatniki, a teraz masa budyniowa i znowu herbatniki. Wszystko chłodziłam całą noc, aby herbatniki dobrze nasiąkły masami.
To jest takie dobre, że ja sama nie wierzę, że jest takie łatwe. 150g ciasta 3BIT ma 460 kcal, a ten deser 260. Ja na przyjście gości zrobię teraz ten deser, żeby mieć 200 kcal na coś innego hihi. Taki ze mnie kombinator.
