Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jednoporcjowy deser a’la 3bit połączony ze snickersem

Cały pojemnik ma 580 kcal
B:40.7g T:20.9g W:56.9g

Składniki:

  • Twaróg 125g (u mnie chudy klinek)
  • 100g jogurtu naturalnego lub serek homogenizowany waniliowy/skyr waniliowy
  • Budyń o smaku waniliowym Słodka Chwila (zalany wodą jak wskazali na opakowaniu -175ml na opakowanie 43g)
  • 1 łyżka kremu biała czekolada z wanilią od @zielonytalerzyk (277 kcal/100g)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady + 6 łyżek mleka sojowego
  • Garść orzeszków ziemnych niesolonych (100g)


Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia dodajemy na spód 4 herbatniki
  2. Następnie do miski dodajemy budyń, jogurt/serek, krem biała czekolada, twaróg i wszystko razem blendujemy na jednolitą masę (jeżeli konsystencja jest dla Ciebie zbyt zbita dodaj mleka). Masę wylewamy na herbatniki i układamy kolejną warstwę herbatników.
  3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 3 kostki gorzkiej czekolady i dodajemy do niej 6 łyżek mleka. Polewamy herbatniki czekoladą, rozgniatamy orzeszki i posypujemy nimi czekoladę.
  4. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Kremy z zielonego talerzyka @zielonytalerzyk to prawdziwa rewelacja, ja jeszcze dodałam sobie kremu snickers. Jeżeli jesteś z Lublina, to możesz w Zielonym talerzyku nabyć tego typu produkty, które są wyrabiane na miejscu. Zielony talerzyk kuchnia slow food, gdzie korzysta się z produktów lokalnych dostawców i nie korzysta się z żadnych półproduktów.


Deser idealnie nada się również jako deser świąteczny. Można podać go w pucharkach - ułożyć warstwowo

 

 

Deser a'la 3bit

06 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: