Domowa cytrynówka jest banalnie prosta, a smakowo wypada zdecydowanie lepiej od tych sklepowych.
Składniki:
- Cytryny ( 2 kg)
- Woda (800 ml)
- Wódka (700 ml)
- Miód (125 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
Sposób wykonania:
Wyciśnij cytryny. Do garnka dodaj wodę oraz cukier, a następnie całość zagotuj. Powstanie syrop cukrowy. Gdy syrop delikatnie wystygnie dodaj miód. Wymieszaj całość dokładnie i wystudź. Na koniec pomieszaj sok z cytryn, słodzidło i wódkę. Przelej do butelek. Najlepiej smakuje po kilku dniach jak składniki sobą przejdą.
Robiłam taką nalewkę także limonek – są one bardziej intensywne, dlatego dałam ich 1.5 kg, a wody dałam 1 litr. Reszta proporcji taka sama. Część nalewek przygotowałam dla nas, część przelałam w małe buteleczki i obdarowuję tych, których obdarowują nas :).
Z podanych proporcji wyszło prawie 3 litry 685 ml cytrynówki. 1 kieliszek (40 ml) ma 33 kcal B:0.2 g T: 0.1 g W:3.9 g
Limonkówki wyszło ok. 3 l 400 ml ml. 1 kieliszek (40 ml) ma 31 kcal B:0.1 g T:0g W:3.7 g