Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Curry z piersią z indyka i warzywami podawana z ryżem i świeżą kolendrą w 20 minut

Porcja ze (1/4 sosu i 50 g ryżu razem 570g) dostarcza 605 kcal

B:31.1g T:22.2g W:69.2g

Składniki na 4 porcje:

  • 450g piersi z indyka (możemy być kurczak) pokrojonej w kosteczkę o zamarynowanego w przyprawach: curry, przyprawa do kurczaka orientalna, zioła takie, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dodałam łyżkę oliwy i marynowałam mięso całą noc. Jednak nie musisz tego robić (mięso zawsze będzie lepsze jak dłużej poleży w marynacie).
  • 350g obranych i pokrojonych w kostkę batatów (jeden średni🍠)
  • Sos tikka masala od @pataks_polska
  • 1 czerwona papryka (230g)
  • 250ml mleczka kokosowego
  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki pasty curry czerwonej medium hot
  • łyżeczka skrobi +100ml gorącej wody, rozpuszczamy skrobię we wrzątku i tworzymy kleik, aby zagęścić sos
  • sezam i świeżą kolendra do przystroją
  • ugotowany ryż basmati


Sposób wykonania:

  1. Do dużej patelni lub garnka wrzucam indyka, zalewam wodą i po chwili dodaję łyżeczkę bulionu ze słoiczka.
  2. Po chwili dorzucam paprykę i bataty i zalewam wszystko mleczkiem oraz dodaję pastę curry.
  3. Gotuję aż bataty się ugotują ok. 15-17 minut (ja lubię gdy są chrupiące).
  4. Wszystko podaję z ryżem, sezamem (1 łyżka na wszystkie porcje) i świeżą kolendrą.

 

 

Curry z piersią z indyka i warzywami

15 kwietnia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: