Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Curry z kurczakiem po Polsku dla amatorów jak ja. Bardzo nam smakowało.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 339kcal
B:11.8g T:10.3g W:51.4g
*tyle ma kcal, gdy damy 50g ryżu pełnoziarnistego

Curry powstało spontanicznie, gdy po robieniu deserów z mleczka kokosowego i chia została mi płynna część mleczka kokosowego.

Przepis na 4 porcje:

  1. Kurczaka marynujemy w przyprawie tajskiej - ja zawsze używam kontayni, możesz wybrać inną azjatycką. Rozgrzewamy garnek, wlewamy olej i dodajemy kurczaka. Podsmażamy z dwóch stron.
  2. Następnie do garnka wrzucamy włoszczyznę, marchewkę, cebulę i paprykę zalewamy szklanką wody (ok.100ml). Gotujemy 15 minut
  3. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i pastę curry. Dodajemy pieprz i sól według własnego uznania. Gotujemy ok. 5 min.
  4. Gdy sos jest dla Ciebie zbyt rzadki, dodajemy łyżkę mąki(dla mnie był). Jeżeli chcesz zjeść w formie zupy- to nie dodawaj. Wybór należy do Ciebie. Ja dodałam. Wtedy łyżkę mąki rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody, jak dobrze rozmieszamy mąkę to dodajemy do sosu i mieszamy cały czas 2-3 minuty.
  5. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Ja lubię ten pełnoziarnisty parboiled Kupiec. Moja mama jadła ze zwykłym ryżem, bo woli taki. Także to już od Ciebie zależy.
  6. Wszystko posypałam suszoną cebulą i kolendrą.

 

 

Curry z kurczakiem po Polsku

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: