Ciasto z rabarbarem z dzieciństwa z przepisu mojej mamy. Bardzo łatwe i pyszne!
Przepis:
- 230g mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
- 5 g cukru wanilinowego
- 70g cukru pudru
- 4 jajka
- 90g roztopionego masła
- 1 (4g) łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 (2g) łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g pokrojonego rabarbaru (odcinamy twarde końce)
- cynamon - daj ile lubisz na wierzch przed pieczeniem
Użyłam formy silikonowej o średnicy 25 cm.
Pamiętaj, aby wyłożyć formę papierem do pieczenia, bo inaczej rabarbar ją odbarwi.
Sposób wykonania:
- Ja do wykonania użyłam miksera planetarnego, ale możesz użyć też tradycyjnego.
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem i sodą.
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukry i ubijamy ok. 12 minut na najwyższych obrotach. Masa ma być puszysta.
- Następnie powoli dodajemy roztopione masło – nie może być gorące! Dokładnie zmiksować.
- Odsypujemy kubek mąki i powoli dodajemy do masy, miksujemy tym razem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy znowu kubek mąki i tak do momentu aż dodamy całą mąkę.
- Ciasto wykładamy do tortownicy, a na wierz układamy rabarbar i posypujemy cynamonem.
- Pieczemy w nagrzanym 50 minut w 180 stopniach (góra-dół). A najlepiej do suchego patyczka.
Gotowe!
