Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ciasto z rabarbarem z dzieciństwa z przepisu mojej mamy. Bardzo łatwe i pyszne!
 

Przepis:

  • 230g mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 5 g cukru wanilinowego
  • 70g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 90g roztopionego masła
  • 1 (4g) łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 (2g) łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g pokrojonego rabarbaru (odcinamy twarde końce)
  • cynamon - daj ile lubisz na wierzch przed pieczeniem


Użyłam formy silikonowej o średnicy 25 cm.

Pamiętaj, aby wyłożyć formę papierem do pieczenia, bo inaczej rabarbar ją odbarwi.


Sposób wykonania:

  1. Ja do wykonania użyłam miksera planetarnego, ale możesz użyć też tradycyjnego.
  2. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem i sodą.
  3. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukry i ubijamy ok. 12 minut na najwyższych obrotach. Masa ma być puszysta.
  4. Następnie powoli dodajemy roztopione masło – nie może być gorące! Dokładnie zmiksować.
  5. Odsypujemy kubek mąki i powoli dodajemy do masy, miksujemy tym razem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy znowu kubek mąki i tak do momentu aż dodamy całą mąkę.
  6. Ciasto wykładamy do tortownicy, a na wierz układamy rabarbar i posypujemy cynamonem.
  7. Pieczemy w nagrzanym 50 minut w 180 stopniach (góra-dół). A najlepiej do suchego patyczka.

 

Gotowe!

 

 

Ciasto z rabarbarem

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: