Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ciasto z rabarbarem z dzieciństwa z przepisu mojej mamy. Bardzo łatwe i pyszne!
 

Przepis:

  • 230g mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 5 g cukru wanilinowego
  • 70g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 90g roztopionego masła
  • 1 (4g) łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 (2g) łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g pokrojonego rabarbaru (odcinamy twarde końce)
  • cynamon - daj ile lubisz na wierzch przed pieczeniem


Użyłam formy silikonowej o średnicy 25 cm.

Pamiętaj, aby wyłożyć formę papierem do pieczenia, bo inaczej rabarbar ją odbarwi.


Sposób wykonania:

  1. Ja do wykonania użyłam miksera planetarnego, ale możesz użyć też tradycyjnego.
  2. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem i sodą.
  3. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukry i ubijamy ok. 12 minut na najwyższych obrotach. Masa ma być puszysta.
  4. Następnie powoli dodajemy roztopione masło – nie może być gorące! Dokładnie zmiksować.
  5. Odsypujemy kubek mąki i powoli dodajemy do masy, miksujemy tym razem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy znowu kubek mąki i tak do momentu aż dodamy całą mąkę.
  6. Ciasto wykładamy do tortownicy, a na wierz układamy rabarbar i posypujemy cynamonem.
  7. Pieczemy w nagrzanym 50 minut w 180 stopniach (góra-dół). A najlepiej do suchego patyczka.

 

Gotowe!

 

 

Ciasto z rabarbarem

12 stycznia 2021
23 lutego 2021
Domowe kuleczki a’la Lion, czyli mój ulubiony fit słodycz. Jedna kulka (dwa razy połowka ze zdjęcia) ma 106 kcal B:2.2 g T:4.3g T:13.8 g Kuleczki robi się 20 minut, a z przepisu wychodzi ich 9. Składniki: 5 wafli ryżowych (50g)
23 lutego 2021
Coś pysznego! Porcja ze zdjęcia (258g) - 1 sztuka ma 370 kcal B: 16.2g T:11.6g W:50.8g Sposób przygotowania: Parówki z Lidla, bułka z osiedlowego sklepu, zwykła pszenna. Parówkę wrzucamy na gorącą wodę, rozcinamy bułkę i wkładamy ser i parówkę. Można
23 lutego 2021
Jeżeli ktoś jeszcze nie słyszał o spodach z Gusto Bello dostępnych w Biedronce (mają bardzo prosty skład (mąka, woda, drożdże, olej, sól). Można robić na patelni, albo w piekarniku. Ja wolę z patelni. Cała pizza ma 646 kcal B:29.1 T:25.5g

Najnowsze przepisy

Komentarze: