Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Najprostsze ciasto z owocami. Trochę fit, trochę nie fit. Do przygotowania w 10 minut!


Kawałek – taki jak na zdjęciu ma 184 kcal (150g)
B:4.9g T: 9.5g W:103g


Podzieliłam ciasto na 12 kawałków.

To ciasto jest dla osób, które nie są mistrzami w pieczeniu jak ja. Nie ma trudnych kroków. Rzadko mi coś nie wychodzi, ale uwierzcie mi ciasto kilka razy nieźle zepsułam. Tego się nie da zepsuć.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1.5 szklanki mąki (0.5 orkiszowej, 0.5 pszennej, 0.5 jaglanej). Może być też sama mąka pszenna
  • 1 szklanka erytrytolu
  • Cukier wanilinowy ¾ opakowania
  • 0.25 szklanki masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 3 garście czarnych porzeczek
  • 1 garść malin (owoce możesz dać jakie chcesz, pamiętaj, aby nie dać za dużo, bo ciasto nie wyjdzie)


Sposób wykonania:

  1. Ja wszystko zrobiłam w robocie kuchennym, ale możesz też użyć dużej miski i miksera.
  2. Do miski wbijamy jajka, chwilę ubijamy, następnie dodajemy powoli cukier i cukier wanilinowy. Cały czas ubijamy.
  3. Następnie dodajemy powoli roztopione masło i 3 łyżki oleju. Nie wszystko na raz – trzeba o tym pamiętać.
  4. Teraz dodajemy mąkę, każdą z mąk dodajemy oddzielnie. Powoli, aby nie powstały grudki. Ciasto ubijamy jeszcze chwilę.
  5. Ja ciasto piekłam w silikonowej formie, wtedy nie potrzebujesz papieru do pieczenia. Gdy masz formę blaszaną, wtedy warto posmarować formę od spodu masłem/olejem i dać papier do pieczenia.
  6. Ciasto piekłam 40 minut w 180 stopniach – góra-dół. Najlepiej sprawdzać patyczkiem – jak patyczek jest suchy, znaczy, że ciasto gotowe.


Gotowe!

 

 

Ciasto z owocami

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: