Bardzo łatwe ciasto bananowe z orzechami włoskimi
Ciasto bananowe robię już jakiś czas, jednak możesz zobaczyć w poprzednim przepisie na moim profilu, że zmodyfikowałam składniki i sposób wykonania. Ciasto wychodzi dzięki temu jeszcze bardziej puszyste.
Jeden kawałek to 167 kcal (68g)
B: 3.1g T: 10.9g W: 17.2g
Cały chlebek to 14 kawałków.
Przepis:
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki erytrytolu (wtedy cukier na 0 kcal
- 2 jajka (roztrzepujemy)
- W jednej misce mieszamy ze sobą cukier, jajka i olej, aż powstanie jednolita masa.
- 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji - banany rozgniatamy widelcem, a banana do dekoracji kroimy na pół
- 2 szklanki mąki (1 szklanka mąki jaglanej i 1 pszennej - typ 450)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Do mąki dodajemy sodę i proszek i szczyptę soli, mieszamy
- 3 łyżki mleka migdałowego
- 60g orzechów włoskich (zmiażdżyłam tłuczkiem do kotletów)
Sposób przygotowania:
- Do masy z jajek, cukru i oleju dodajemy na zmianę trochę bananów -mieszamy i dajemy mąkę -znowu mieszamy i tak w kółko, aż powstanie ciasto. Dodajemy mleko i orzechy.
- Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Opcjonalnie można dodać 2-3 krople aromatu waniliowego. Na spód kładziemy banana.
- Pieczemy w 190 stopniach 40 min. A najlepiej sprawdzać i piec do suchego patyczka, bo każdy na różny piekarnik.
- Czas przygotowania ciasta to 10 min mieszkanie składników i ok. 40 min się piecze. A ciasto długo zachowuje świeżość.
Na prawdę warto je zrobić. Zdrowe, pożywne i idealne do luchboxa. Ja najbardziej lubię z dżemem truskawkowym.
