Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ciasto bananowe - szybki, prosty i pyszny przepis z gwarancją bez zakalca. Super opcja na wykorzystanie czarnych bananów - w stylu zero waste.

Na początek kilka zasad o których musisz pamiętać!
Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.
Piecz do suchego patyczka.
Trzymaj się proporcji i nie ucinaj oleju!
Piecz w dobrym humorze.

Jeden kawałek to 225 kcal (84g)
B: 5.1g T: 10.6g W: 27.4
Cały chlebek to 12 kawałków jak ze zdjęcia.

Przepis:

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (100ml)
  • 1 łyżka erytrytolu (nie ma kalorii)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 4 kostki czekolady (posiekane)
  • 2 jajka (roztrzepujemy)
  • 4 banany (3 do ciasta i jeden do dekoracji)
  • 2 szklanki mąki (razem 280g) (u mnie dzisiaj z 100g pszennej tortowej, 40g jaglanej i 100g pszennej pełnoziarnistej). Jednak, gdyż użyjesz samej pszennej wyjdzie super.
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego


Sposób wykonania:

  1. W jednej misce mieszamy ze sobą cukier, jajka i olej, aż powstanie jednolita masa.
  2. Rozgniatamy widelcem, a banana do dekoracji kroimy na pół.
  3. Do mąki dodajemy sodę i proszek i szczyptę soli, mieszamy.
  4. Do masy z jajek, cukru i oleju dodajemy na zmianę trochę bananów -mieszamy i dajemy mąkę - znowu mieszamy i tak w kółko, aż powstanie gęste ciasto. Na koniec dodaje pokruszoną czekoladę i mieszam.
  5. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Gdy używasz silikonowej formy, to nie musisz używać papieru. Na wierzch banana.
  6. Pieczemy w 180 stopniach 45 min (góra dół)


Moje ulubione ciasto, bardzo syte, puszyste i pyszne. A w dodatku jest zdrowe. Ono od początku zmiany życia na zdrowe towarzyszy mi jako zamiennik słodyczy.

 

Ciasto bananowe

04 maja 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: