Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Smak dzieciństwa, czyli chrusty lub faworki z wieloletniego przepisu mojej mamy Marzenki.


Obok pączusi serowych, kolejny słodycz na tłusty czwartek, który pamiętam od zawsze.

Składniki:

  • 200g mąki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka spirytusu lub wódki
  • 500 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • Cukier puder do posypania (możesz zmielić ksylitol lub erytrytol)


Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zmieszamy z jogurtem, następnie dodajmy żółtka, szczyptę soli i spiryt/wódkę.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto na stolnicy na jednolitą masę i wybijamy wałkiem (po prostu uderzamy wałkiem w ciasto ok. 2 minutę).
  3. Dzielimy ciasto na pół i cienko wałkujemy.
  4. Następnie kroimy w paski, robimy w środku dziurkę, przekładamy, smażymy, a na koniec wykładamy przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy.
  5. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.


Jedna sztuka ma 25 kcal (8g) B:0.8g T:1.2g W:2.8g.

 

Z podanych proporcji wyszło łącznie 60 sztuk. Wliczyłam, że faworki „wypiły” 50 ml oleju, jednak to ciężko policzyć tak bardzo dokładnie.

 

 

Chrusty / faworki

08 lutego 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: