Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Chlebek bananowy @natibuczi, który wychodzi wszystkim.

Jeden kawałek to 133 kcal (63g)
B: 2.2g T: 7.9g W: 16.3g
Cały chlebek to 14 kawałków.

Przepis:

  1. 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  2. 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła
  3. 2 jajka (roztrzepujemy)
  4. W jednej misce mieszamy ze sobą cukier, jajka i olej, aż powstanie jednolita masa.
  5. 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
  6. Banany rozgniatamy widelcem, a banana do dekoracji kroimy na pół
  7. 2 szklanki mąki (1 szklanka mąki jaglanej i 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej)
  8. 0.5 łyżeczki sody
  9. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  10. Do mąki dodajemy sodę i proszek i szczyptę soli, mieszamy
  11. 3 łyżki mleka (dodajemy na końcu)
  12. 2 krople aromatu waniliowego
  13. Do masy z jajek, cukru i oleju dodajemy na zmianę trochę bananów -mieszamy i dajemy mąkę -znowu mieszamy i tak w kółko, aż powstanie ciasto. Na końcu dodajemy mleko
  14. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
  15. Na spód kładziemy banana.
  16. Pieczemy w 180 stopniach 45 min. Pamiętaj, aby nie otwierać zbyt wcześnie piekarnika, bo wyjdzie zakalec! Generalnie do suchego patyczka. Ja zawsze sprawdzam.


Moje ulubione ciasto.

 

 

Chlebek bananowy

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: