Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Chleb pełnoziarnisto - pszenno - orkiszowy z płatkami gryczanymi i jaglanymi na suchych drożdżach.

Musze powiedzieć, że jestem dumna z mojego wypieku. Drożdże to aktualnie produkt deficytowy, ja miałam tylko suche, więc na takich zrobiłam. Poczytałam trochę przepisów i stworzyłam swój, wyszedł przepyszny!

Chleb piekłam w blaszce 30x15
Chleb podzieliłam na 17 kromek – 1 kromka = 56g = 112 kcal
B:4.7g T:0.7g W:20.6g

Przepis:


Potrzebujesz:

  • Opakowanie suchych drożdży - 7g (nie wiem czy wyjdzie na świeżych, nie robiłam)
  • 140g mąki orkiszowej (Melvit)
  • 360g mąki pełnoziarnistej pszennej (Lubella)
  • Dwie łyżeczki cukru – wybrałam zwykły (ciasto na pizzę z tymi drożdżami najlepiej współgra ze zwykłym cukrem z buraka cukrowego, więc pomyślałam, że i tutaj się sprawdzi)
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych i 2 gryczanych
  • Czosnek granulowany
  • Łyżeczka soli
  • 400 ml ciepłej wody (aby zrobić zaczyn)
  • Olej do posmarowania formy (ok. 1 łyżeczka) i bułka tarta do jej oprószenia (ok. 1 łyżeczka)
  • Pestki słonecznika.


Sposób wykonania:
1. Drożdże dokładnie rozpuszczamy w CIEPŁEJ wodzie i odstawiamy na nim. 10 minut.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce i dodajemy do nich wodę z drożdżami.
3. Wszystko dokładnie mieszamy zwykłą łyżką stołową, a następnie odstawiamy ciasto w ciepłej miejsce na godzinę. Miskę przykrywamy ściereczką.
4. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je ugniatamy rękami i wsadzamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy.
5. Posypujemy pestkami słonecznika (ok. łyżka)
6. Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni i wsadzamy tam chleb na ok. 5-7 minut. Gdy widzimy, że ciasto wyrosło, podwyższamy temperaturę do 200 stopni.
7. Pieczemy przez godzinę.
8. Chleb wyciągamy i studzimy.


Gotowe! Delektujemy się smakiem.

 

 

Chleb z płatkami gryczanymi

12 stycznia 2021
23 lutego 2021
Domowe kuleczki a’la Lion, czyli mój ulubiony fit słodycz. Jedna kulka (dwa razy połowka ze zdjęcia) ma 106 kcal B:2.2 g T:4.3g T:13.8 g Kuleczki robi się 20 minut, a z przepisu wychodzi ich 9. Składniki: 5 wafli ryżowych (50g)
23 lutego 2021
Coś pysznego! Porcja ze zdjęcia (258g) - 1 sztuka ma 370 kcal B: 16.2g T:11.6g W:50.8g Sposób przygotowania: Parówki z Lidla, bułka z osiedlowego sklepu, zwykła pszenna. Parówkę wrzucamy na gorącą wodę, rozcinamy bułkę i wkładamy ser i parówkę. Można
23 lutego 2021
Jeżeli ktoś jeszcze nie słyszał o spodach z Gusto Bello dostępnych w Biedronce (mają bardzo prosty skład (mąka, woda, drożdże, olej, sól). Można robić na patelni, albo w piekarniku. Ja wolę z patelni. Cała pizza ma 646 kcal B:29.1 T:25.5g

Najnowsze przepisy

Komentarze: