Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Chleb pełnoziarnisto - pszenno - orkiszowy z płatkami gryczanymi i jaglanymi na suchych drożdżach.

Musze powiedzieć, że jestem dumna z mojego wypieku. Drożdże to aktualnie produkt deficytowy, ja miałam tylko suche, więc na takich zrobiłam. Poczytałam trochę przepisów i stworzyłam swój, wyszedł przepyszny!

Chleb piekłam w blaszce 30x15
Chleb podzieliłam na 17 kromek – 1 kromka = 56g = 112 kcal
B:4.7g T:0.7g W:20.6g

Przepis:


Potrzebujesz:

  • Opakowanie suchych drożdży - 7g (nie wiem czy wyjdzie na świeżych, nie robiłam)
  • 140g mąki orkiszowej (Melvit)
  • 360g mąki pełnoziarnistej pszennej (Lubella)
  • Dwie łyżeczki cukru – wybrałam zwykły (ciasto na pizzę z tymi drożdżami najlepiej współgra ze zwykłym cukrem z buraka cukrowego, więc pomyślałam, że i tutaj się sprawdzi)
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych i 2 gryczanych
  • Czosnek granulowany
  • Łyżeczka soli
  • 400 ml ciepłej wody (aby zrobić zaczyn)
  • Olej do posmarowania formy (ok. 1 łyżeczka) i bułka tarta do jej oprószenia (ok. 1 łyżeczka)
  • Pestki słonecznika.


Sposób wykonania:
1. Drożdże dokładnie rozpuszczamy w CIEPŁEJ wodzie i odstawiamy na nim. 10 minut.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce i dodajemy do nich wodę z drożdżami.
3. Wszystko dokładnie mieszamy zwykłą łyżką stołową, a następnie odstawiamy ciasto w ciepłej miejsce na godzinę. Miskę przykrywamy ściereczką.
4. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je ugniatamy rękami i wsadzamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy.
5. Posypujemy pestkami słonecznika (ok. łyżka)
6. Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni i wsadzamy tam chleb na ok. 5-7 minut. Gdy widzimy, że ciasto wyrosło, podwyższamy temperaturę do 200 stopni.
7. Pieczemy przez godzinę.
8. Chleb wyciągamy i studzimy.


Gotowe! Delektujemy się smakiem.

 

 

Chleb z płatkami gryczanymi

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: