Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jedna kromka (56g) ma 110 kcal
B:4.8g T:1.8 W:17.5g

Przepis:

  1. Opakowanie drożdży instant (7g) i dwie łyżeczki cukru rozpuszczamy w 400 ml wody,
  2. 500g mąki pszennej pełnoziarnistej (najtańsza jest w Lidlu) mieszamy z 20g pestek dyni i słonecznikiem oraz dodajemy przyprawy: suszone pomidory, czosnek z natką pietruszki i szczyptę soli.
  3. Ciasto wyrabiałam 15minut mikserem planetarnym, gdy nie masz to rękami. Przy okazji będzie trening.
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h,
  5. W międzyczasie garnek żeliwny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 20 minut,
  6. Zagniatamy 5 minut, po 1h wyrośnięte ciasto ugniatamy chwilę na oprószonym mąką blacie/stolnicy.
  7. Ostrożnie wyciągamy garnek, silikonowym pędzelkiem dno garnka smarujemy oliwą i sypiemy bułką tartą (lepiej się odklei),
  8. Pieczemy 40 minut pod przykryciem, a 10 minut bez przykrycia, aby skóra była bardziej podpieczona,
  9. Studzimy na kratce i delektujemy się smakiem

 

 

Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni i słonecznikiem

29 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: