Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Chilli con carne w wersji fit w 30 minut

 

Porcja ze zdjęcia dostarcza 456 kcal

B:30g T:8.3g W:61g

 

Chilli con carne w domu robiłam pierwszy raz, jadłam poza domem i wiedziałam jaki smak chcę uzyskać. W dodatku wersja odchudzona.

 

Przepis na 6 takich porcji:

  • Wszystkie produkty kupiłam w Lidlu
  • Passata pomidorowa 700g
  • 250g kukurydzy
  • Puszka fasoli czerwonej
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka przyprawy do do chilli con carne @kotanyi_polska
  • 3 plastry boczku surowego wędzonego
  • 400g mięsa mielonego z piersi indyka
  • Łyżka oliwy
  • Przyprawy ja dałam po pół łyżeczki, Ty lepiej daj na początek mniej - próbuj i ewentualnie dodaj: czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól

 

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzaną patelnie/garnka wlewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebule i czosnek oraz boczek-od czasu do czasu mieszamy.
  2. Gdy cebula ma złoty kolor dodajemy mięso. Gdy mięso się usmaży dodajemy passatę i wszystkie przyprawy.
  3. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut.
  4. Następnie dodajemy jeszcze kukurydzę i fasolę - dusimy kolejne 10 minut. Gotowe!
  5. Podałam z ryżem basmati (50g), łyżką jogurtu naturalnego i świeżą kolendrą
  6. Nie wiem dlaczego, ale mi się to danie kojarzy z fasolką po bretońsku

 

Lubisz? Robisz? A może spróbujesz mojego przepisu?😘

 

 

Chilli con carne w odchudzonej wersji w moim stylu

26 sierpnia 2020

Najnowsze przepisy

Komentarze: