Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Bardzo łatwy przepis na bułki pszenno - orkiszowe w 45 min. Nie było pieczywa na dzisiejsze śniadanie, więc wczoraj po 22 zakasałam rękawy i wzięłam się za upieczenie bułeczek. Już połowy nie ma więc mogę dać przepis - sprawdzone, że są pycha.

Bułki wyszły miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.

1 bułka ma 121 kcal
B:4g T:1.3g W:23g

Przepis na 13 bułek:

  1. 7g drożdży instant i łyżeczkę cukru rozpuszczamy w ok. 4 łyżkach wody (40ml) i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 30 st. Przykrywamy ręcznikiem papierowym. Dzięki temu drożdże szybko się zapienią.
  2. Drożdże zapienią się po kilku minutach (8-10 min) zaczyn z drożdży, 250g mąki pszennej typ 550 i 150g orkiszowej, 200ml wody i łyżkę oliwy i szczyptę soli wsypujemy do dużej szklanej/metalowej miski.
  3. Wyrabiamy ciasto, aż będziemy mieli zwartą kulkę. Jak ciasto na pizzę.
  4. Ciasto w misce przykrywamy ponownie ręcznikiem papierowym i odstawiamy do piekarnika na 30 minut. Ciasto urośnie ponad 2 razy. Dlatego miska musi być duża.
  5. Po 30 min wyciągamy ciasto, dzielimy na 13 części, formujemy w kulki i smarujemy bułeczki delikatnie oliwą. Ja użyłam silikonowego pędzelka. Ja posypałam białym i czarnym sezamem, ale można też makiem czy innymi ziarenkami.
  6. Układamy bułeczki na blaszce z papierem do pieczenia w odstępach kilku cm (4-6cm). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 250 st. (góra-dół) przez 15 minut.

 

 

Bułki pszenno - orkiszowe

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: