Zapisz się i bądź na bieżąco!

Copyright 2020. NATIBUCZI. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Botwinka z jajkiem, ziemniaczkami i dużą ilością koperku w 30 minut

Przepyszna zupa, moja ulubiona obok szczawiowej o tej porze roku

Taka miska zupy (bez jajka) ma tylko 84 kcal! (575g). W dodatku buraki są bardzo zdrowe!

Cała porcja ze zdjęcia ma 307 kcal
B:19g T:7.1g W:45.3g
200g ziemniaków, 1 jajko

Przepis na cały gar zupy - ok. 8 takich misek:

  • 500g tartych buraków - można samemu trzeć, a można też kupić ugotowane tak jak ja
  • 400g botwiny - myjemy i kroimy
  • 3l wody
  • 300g piersi z indyka
  • 2 marchewki, pietruszka, pół selera - kroimy w kostkę
  • 3 ziarna ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • piramidka smaku do rosołu z Lidla
  • pieprz czosnkowy
  • łyżka soli
  • 60g śmietany 12% (polecam taką w kartoniku od Łaciate - nie waży się, ale ja też śmietanę hartuję w szklance - dodaję kilka łyżek zupy do śmietany i mieszam)
  • pęczek koperku
  • sok z 1/3 cytryny
  • ziemniaki ugotowałam na parze-20 minut
  • jajko na twardo

 

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ziele i liście oraz mięso, zagotowujemy
  2. Następnie dodajemy warzywa i przyprawy oraz piramidkę
  3. Gotujemy 20 min (ja zawsze sprawdzam czy marchewka się ugotowała widelcem)
  4. Na koniec dajemy sok z cytryny, posiekany koperek i hartowaną śmietanę.
  5. Pierś z indyka wyciągam i kroję. Super pasuje.


Gotowe! Ta zupa jest przepyszna i baaaaardzo zdrowa, a w dodatku dietetyczna.

 

 

Botwinka z jajkiem i ziemniaczkami

12 stycznia 2021

Najnowsze przepisy

Komentarze: