W 10 minut. Omlet, jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można go zabrać ze sobą.
Przepis:
Składniki:
- 1 banan
- 2 jajka
- łyżka płatków jaglanych/owsianych błyskawicznych
- dwa daktyle (lub inne słodzidło, ja akurat miałam pod ręką)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
- Wszystko blendujemy (lub rozgniatamy banana widelcem i wszystkie składniki łączymy)smażymy z dwóch stron na mocno nagrzanej patelni na małym ogniu pod przykryciem. Aby nie popsuć omletu przy przewracaniu, można użyć talerza i go zsunąć, a następnie przełożyć na wierz odwróconą patelnię. Ja tak zawsze robię.
- Dodatki to jogurt naturalny 3 łyżeczki i mrożone owoce leśne (garść).
- Ja pokroiłam omlet na 4 części.
Całość ma 425 kcal
B: 18.9g
T:17.7g
W:47.8g
*Jeżeli chcesz uciąć kcal, możesz dać jedno jajko albo zrezygnować z płatków jaglanych, albo to i to. Wtedy wyjdzie ok. 300 kcal.
