Ekspresowe @natibuczi babeczki z jagodami i białą czekoladą
Babeczki nie są fit, ale są domowe i wiemy co jemy. A też poza czekoladą, którą można pominąć, lub zmienić na gorzką nie ma w nich nic złego! Idealne na święta, zachwycą każdego! Wilgotne, a połączenie smaku jagód i białej czekolady to obłęd (to mój ulubiony smak delicji i były inspiracją, chociaż delicji już nie jem, to wspomnienia pozostały)
Jedna babeczka to 198 kcal
B:4.2g T: 10.4g W: 22.4g
Przepis na 12 babeczek:
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej (ja dałam Lubellę luksusową)
- 130 ml mleka (u mnie bez laktozy)
- 150g jagód (jak masz mrożone, to wyciągnij je wcześniej, żeby się rozmroziły, bo zepsują konsystencję babeczek. Osusz je najlepiej jak potrafisz)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- pół kostki masła (100g) - (ja roztopiłam w garnuszku)
- 2 łyżki ksylitolu (możesz dać zwykły cukier lub erytrytol, który ma 0 kcal).
- 12 kostek białej czekolady(opcjonalnie)
- 2 krople oleju waniliowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Włączamy piekarnik / nagrzewamy do 180 stopni
- Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem
- Roztopione masło mieszamy z jajkami, mlekiem, skórą z cytryny i olejkiem. Ma być jednolita konsystencja.
- Wszystko razem łączymy metalową rózgą do ubijania. Jak jej nie masz, łyżką też da radę
- Na koniec dodajemy jagody, ale mieszamy delikatnie, żeby babeczki nie zabarwiły się całe na fioletowo. No chyba, że tego chcesz, to mieszaj śmiało
- Do babeczek, aby wyglądały tak jak na zdjęciu potrzebna jest taka specjalna forma przeznaczona do nich, jak na zdjęciu. W każdą wkładamy papilotkę i wykładamy masę po równo do każdej.
- Do każdej babeczki wkładamy kostkę białej czekolady
- W 180 stopniach. Pieczemy 25 min
Gotowe. Musisz spróbować!
